"Przed nami jeszcze kilka dni do Świąt Bożego Narodzenia. Czas pomyśleć o ozdobach na choinkę - piernikach:). Ich zdobienie jest wspaniałą zabawą, więc może w tym brać udział cała rodzinka."
Składniki (na około 50 sztuk):
- 50 g masła
- 120 g miodu
- 60 g cukru pudru
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka kakao (dałyśmy łyżkę)
- 1 jajko
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
lukier:
- 1 białko
- 200 g cukru pudru
Masło, miód, cukier, kakao i przyprawę do piernika włożyć do garnka i zagotować. Gdy masa wystygnie dodać roztrzepane jajko, sól oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto początkowo mieszać łyżką, a później wyrobić ręką. Wyrobione ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i zostawić w temperaturze pokojowej na noc.
Następnie ciasto rozwałkować na grubość 4-5 mm i foremkami wycinać ciasteczka i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Plastikową rurką do picia w każdym ciastku wyciąć dziurkę na sznurek do powieszenia. Piec w temperaturze 180 st.C przez ok. 10 minut.
Zimne pierniczki udekorować lukrem (białko ubić na sztywno i wciąż ubijając dodawać cukier).
Następnie ciasto rozwałkować na grubość 4-5 mm i foremkami wycinać ciasteczka i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Plastikową rurką do picia w każdym ciastku wyciąć dziurkę na sznurek do powieszenia. Piec w temperaturze 180 st.C przez ok. 10 minut.
Zimne pierniczki udekorować lukrem (białko ubić na sztywno i wciąż ubijając dodawać cukier).
źródło: Choinkowe pierniczki
2 komentarze:
Ślicznoty! I ten bielusieńki lukier tak ładnie wygląda :)
Pięknie u Was, jak zawsze i ta cudna czcionka z czapeczkami...
Prześlij komentarz