wtorek, 28 grudnia 2010

POMARAŃCZOWY SERNIK



"Sernik, który z pewnością możemy zaliczyć do tych idealnych:) Kremowy, z delikatną nutą pomarańczową. W połączeniu z czekoladowym spodem smakuje wyśmienicie. Kto chce kawałeczek?:)"
 
Składniki:
Masa serowa:
750 g sera twarogowego zmielonego trzykrotnie razem z 50 g masła lub 750 g tłustego twarogu sernikowego - nie dodajemy już masła
250 g sera mascarpone
3 łyżki mąki pszennej
drobno starta skórka z pomarańczy, około 1/2 łyżeczki (tylko zewnętrzna pomarańczowa część)*
1 szklanka cukru
5 jajek
1/3 szklanki śmietanki kremowej UHT 36%
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
1/2 szklanki smażonej w cukrze skórki pomarańczowej (lub kandyzowanej) - *my dałyśmy skórkę startą ze świeżej całej pomarańczy (wcześniej skórkę sparzyć)


Spód:
65 g ciemnej czekolady
65 g miękkiego masła
50 g drobnego cukru
1 jajko
40 g mąki
1 łyżka przyprawy piernikowej (tylko w święta :-)

Wierzch:
1/2 szklanki dżemu pomarańczowego lub konfitury pomarańczowej (może być gorzka, jeśli nam to nie odpowiada, możemy zastąpić konfiturą morelową)
200 g kwaśnej i gęstej śmietany 18%

Kwadratowa tortownica o boku minimum 20 cm, wysoka na 8 cm lub prostokątna o zbliżonej powierzchni (ale nie mniejszej), posmarowana masłem i wyłożona papierem do pieczenia. Może też być okrągła tortownica o średnicy 23 - 25 cm.

Przygotowanie:

  • Spód: Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Czekoladę połamać na kostki, roztopić, ostudzić (ma być lekko ciepła). Masło ucierać z cukrem aż będzie puszyste (około 5 - 7 minut). W innej miseczce ubić na pianę jajko (piana nie musi być sztywna). Połączyć wszystkie składniki delikatnie mieszając (szpatułką lub łyżką): utarte masło z roztopioną czekoladą, następnie z przesianą mąką i przyprawą piernikową, a na koniec z ubitym jajkiem. Masę przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec przez około 8 - 10 minut (ciasto ma być miękkie i sprężyste, ale na wierzchu ma pojawić się skorupka, która zabezpieczy zapadnięcie się spodu pod ciężarem masy serowej), wyjąć z piekarnika. Temperaturę w piekarniku ustawić na 175 stopni.
  • Masa serowa: do misy miksera włożyć ser twarogowy razem z serem mascarpone, mąką i skórką startą z pomarańczy. Ucierać mieszadłem miksera przez około 2 - 3 minuty na małych obrotach, aż masa będzie gładka. Stopniowo (w 3 - 4 partiach) dodawać cukier cały czas miksując na małych obrotach miksera (starając się nie napowietrzać masy). Wbijać kolejno jajka miksując wolno przez około 15 - 30 sekund po każdym dodanym jajku. Na koniec zmiksować ze śmietanką, ekstraktem z wanilii, likierem pomarańczowym. Wymieszać łyżką ze smażoną skórką pomarańczową i wylać na czekoladowy spód (aby uniknąć opadnięcia skórki na spód sernika, można wylać do formy samą masę serową, bakalie rozsypać na powierzchni i delikatnie przemieszać, zatapiając je w masie). Wstawić do piekarnika na grzanego do 175 stopni C. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec jeszcze przez 90 minut.
  • Wierzch: dżem pomarańczowy podgrzać w rondelku i ostudzić. Zmiksować (ręcznym blenderem) na gładki mus razem ze śmietaną. Upieczony sernik wyjąć z piekarnika, na wierzchu rozprowadzić mus ze śmietany i dżemu, wstawić z powrotem do piekarnika i piec przez 15 minut w 120 stopniach. Dokładnie i stopniowo studzić, zdjąć obręcz z formy (jeśli była) i wstawić do lodówki (bez przykrycia) na całą noc. Kroić ostrym nożem zanurzanym na chwilę we wrzątku. 
1. Wszystkie składniki na sernik muszą mieć temperaturę pokojową, należy więc wyjąć je z lodówki odpowiednio wcześniej.
2. Składniki miksujemy powoli (najlepiej mieszadłem) na małych obrotach miksera, do połączenia się składników.
3. Sernik po upieczeniu i ostudzeniu należy wstawić bez przykrycia do lodówki na minimum całą noc.
4. 1 szklanka to 250 ml 

źródło: Sernik pomarańczowy

28 komentarzy:

Agata pisze...

ja poproszę o dwa kawałeczki :p
chyba już wiem co zrobię na Sylwestra 8)

Kaś pisze...

ja chcę kawałeczek, w właściwie to duży kawałek :)
uwielbiam tą polewę na wierzchu

Justin&Dorothy pisze...

Agatko, goście i domownicy na pewno będą zachwyceni!:)

Agata pisze...

nie wątpię, zwlaszcza że większość to maniakalni pożeracze serników ;)
przepis już wydrukowany i schowany. Teraz lece robić listę zakupów ;)

zauberi pisze...

ja chcę!!! :) uwielbiam takie serniki

wiosenka27 pisze...

Wygląda cudownie:)

Anonimowy pisze...

Ja chcę, ja! Załapię się jeszcze? ;))

asieja pisze...

piękny jest.

Justin&Dorothy pisze...

Zaytoon zostały jeszcze 3 kawałeczki:) Więc spokojnie się załapiesz:D

kasiaaaa24 pisze...

Robiłam baaaardzo podobny sernik i był fantastyczny. Twój wygląda przepysznie i nawet po świątecznym obżarstwie chętnie bym się na niego skusiła :)

Pozdrawiam :)

spencer pisze...

I ja! I ja! Dla mnie też zostawcie kawałeczek.. Też chcę skosztować tego cuda... Wygląda genialnie!

Justin&Dorothy pisze...

Oj gdybyśmy wiedziały, że tylu chętnych będzie to 2 byśmy upiekły:D

aga pisze...

mmm... ach jak pysznie wyglada:) to ja sie pisze od razu na dwa kawalki:)

Majana pisze...

Pomarańczowy sernik jest pyszny.
Ślicznie wygląda:)

Patrycja Reszko pisze...

Fantastyczny, już myślę o serniku na Nowy Rok!

flusso pisze...

Pięknie wygląda, cudny kolor :)

Agata pisze...

wpadłam zameldować, że sernik został zrobiony i zjedzony na Sylwestra. Fotki niestety brak ale w środę robie powtórkę ;) Zrobiłam bez górnej warstwy bo tradycyjnie czegoś mi brakło ;) ale i tak był pyszny i pachnący :)
pozdrawiam gorąco :)

Justin&Dorothy pisze...

Bardzo się cieszymy, że serniczek smakował:) Mamy nadzieję, że fotka będzie:D:D

NATUSKA pisze...

gdybym chciala upiec te ciasto na blaszce o wymiarach 25x40cm to czy musze zwiekszyc ilosc skladnikow?

Justin&Dorothy pisze...

Natuska: Musisz zwiększyć ilość składników albo z półtorej porcji albo z dwóch jeśli chcesz wysoki sernik :D

NATUSKA pisze...

a prosze mi jeszcze powiedziec taka rzecz... bo jesli bede piekla w tej wiekszej formie to skladniki na spod tez mam powiekszyc?

NATUSKA pisze...

a czy skladniki na spod i pianke na wierzch tez mam zwiekszyc o poltora jesli chce piec na blaszce 25x40cm?

NATUSKA pisze...

a na spod uzylas gorzkiej czekolady czy mlecznej?

Justin&Dorothy pisze...

gorzkiej:) Ale jeśli wolisz mleczną możesz dodać mlecznej:)

Justin&Dorothy pisze...

Tak, zdecydowanie zwiększ proporcje zarówno spodu jak i pianki. Wymiary Twojej foremki są 2 razy większe od naszej, więc mogłoby ci zabraknąć ciasta na spód, a pianka mogłaby być zbyt cienka.

NATUSKA pisze...

jutro zamierzam piec tego sernika. prosze mi jeszcze powiedziec taka rzecz, czy jak zwieksze ilosc skladnikow to czy musze zwiekszyc czas pieczenia? prosze mi jeszcze powiedziec czy mysli pani ze gorzka czekolada lepiej bedzie sie komponowala z sernikiem niz mleczna? pozdrawiam

Justin&Dorothy pisze...

Proszę nie wydłużać czasu pieczenia, polecamy czekoladę gorzką (deserową), idealnie komponuje się z pomarańczą. Powodzenia! Proszę napisać potem czy sernik smakował:) Pozdrawiamy

NATUSKA pisze...

No i sernik zrobiony i zjedzony:) Moj chlopak stwierdzil ze jest wyborny i w skali od 1 do 10 dal 9:) Jesli chodzi o mnie to spod troszeczke mi nie przypasowal ze wzgledu na ciemna czekolade;/ Moglam jednak uzyc mlecznej:P Na drugi raz uzyje tez mniej pomaranczy bo moim zdaniem zbyt mocno bylo ja czuc... Podsumowujac sernik bardzo na tak...:)