"Szybkie w przygotowaniu i idealne na śniadanie są właśnie babeczki cytrynowo-daktylowe :)
Z dodatkiem dżemu lub masełka są pyszne. Najlepsze są w dniu, w którym zostały upieczone. Przepis pochodzi z jednego z programów kulinarnych. Gorąco Polecamy! :)"
Składniki na ok 20 babeczek:
- 150 ml śmietany
- 150 ml mleka
- 3 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru
- filiżanka pokrojonych daktyli (150g)
- skórka z 1 cytryny
Wykonanie:
Do przesianej mąki dodać proszek do pieczenia, cukier, daktyle i skórę z cytryny. Następnie dodać składniki mokre. Wszystko razem delikatnie zagnieść do połączenia wszystkich składników.
Gotowe ciasto rozwałkować na placek o grubości 1cm -1,5cm wykrawać okrągłe bułeczki i układać na blaszce wysmarowanej tłuszczem.
11 komentarzy:
zachęcające!
Bardzo apetyczny przepis, ale prosiłabym o dokładniejsze określenie ilości daktyli.
Filiżanka filiżance nie równa ;-)
och, jak pysznie taką babeczkę posmarowac dżemem i zjeśc na śniadanie.
Ata: już poprawiamy:) W naszej filiżance zmieściło się 150g pokrojonych daktyli :)
Bardzo dziękuję za poprawiny ;-)
Ata: To my dziękujemy za zwrócenie uwagi:)Pozdrawiamy!
yumi! :)
O tak, na śniadanie idealne...
Pycha na śniadanko :)
z masełkiem pycha! chociaż te ze zdjęcia posmarowane dżemem też wyglądają kusząco :)
Czy one nie są... idelane?
Cudowne.
Prześlij komentarz