"Tort porzeczkowo-czekoladowy zrobiłyśmy dla naszego braciszka z okazji urodzin . Bardzo byłyśmy ciekawe reakcji rodzinki, a przede wszystkim solenizanta :)
"Jaki pyszny", "taki delikatny", "cudo" to tylko kilka pochwał jakie dostał nasz torcik...:D
Oczywiście solenizant był zachwycony.
Delikatny mus w połączeniu z dżemem i mocno czekoladowym spodem dał fantastyczny smak:)
Gorąco Polecamy!"
Składniki na tortownicę o średnicy 19cm:
Ciasto:
- 1 jajko
- 125g masła
- 180g przesianej mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 150g gorzkiej czekolady
- 100g brązowego cukru
Mus czekoladowy:
- 150g mlecznej czekolady
- 180g serka kremowego
- 3 łyżeczki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 375ml śmietany 36%
Dodatkowo:
- słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
Wykonanie:
Ciasto: Roztopić czekoladę z masłem, schłodzić. Utrzeć jajko z cukrem. W osobnej misce wymieszać wszystkie suche składniki. Do utartych jajek dodać roztopioną czekoladę i składniki suche, zmiksować. Gotowe ciasto wylać na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 stopni 30-35 minut. Po upieczeniu i ostygnięciu ciasto przekroić na dwie części (2 blaty).
Mus: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, schłodzić. Utrzeć serek z cukrem, do gotowego serka stopniowo dodawać roztopioną czekoladę. Ubić śmietanę i dodać do niej wcześniej rozpuszczoną i schłodzoną żelatynę. Do gotowej bitej śmietany dodać "czekoladowy serek", delikatnie wymieszać.
Spód ciasta włożyć do tortownicy, skropić delikatnie sokiem z cytryny wymieszanym z wodą. Rozsmarować dżem i wylać mus. Górną część ciasta (też nasączony sokiem z cytryny) pokruszyć na małe kawałeczki i posypać cały tort (delikatnie docisnąć).
Gotowy tort włożyć do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie delikatnie obkroić tort i zdjąć pierścień z tortownicy.
Przepis na spód ciasta (zmodyfikowany) pochodzi z książki "Złota Księga Czekolady" .
12 komentarzy:
Wspaniały. Czekolada, owoce... Mmm. Zrobię na pewno w sezonie porzeczkowym!
No Kobitki, torcik pierwsza klasa :) Jak tylko zdjęcie zobaczyłam to pomyślałam "jaki delikatniusi!" ;) Pozdrawiam serdecznie, słonecznie, cieplutko tak jak dzisiejsza niedziela :)
królestwo za kawałeczek takiego torta. :-)
Mhm...pysznie i leciutko wygląda!!!:))
Wygląda apetycznie. Fajne są takie owocowe, lekkie torciki.
Tort wyglada oblednie. A ty przypomnialas mi o porzeczkach i narobilas na nie ogromna ochote :)
cudo !
powinnam mieć zakaz wchodzenia na tego bloga ;)
Ależ brat ma z Wami dobrze! Cudny torcik! :)
O mniam! Z takim musem to musi być pyszny!:)
Pycha porzeczki z czekoladą :) Brat musiał być zachwycony :)
takie komentarze ze strony najbliższych cieszą, bardzo :)
Fajny torcik!
Wspaniałe to ciasto! Widzę, że świetnych pomysłów Wam nie brakuje...
Prześlij komentarz