"Tort Pomarańczowy był zrobiony dla naszej mamy, która obchodziła imieniny w czasie Świąt Wielkanocnych. Robiłyśmy go dla 30 osób więc było to wielkie wyzwanie. Po wielu przemyśleniach, kłopotach udało nam się go zrobić :D
Obawiałyśmy się reakcji gości, którzy są bardzo wymagający....
Oczywiście wszystkim smakował (jak mogło by być inaczej) :)
Bardzo delikatny, rozpływający się w ustach. Połączenie czekolady i kremowej masy pomarańczowej..... hmm co tu dużo mówić pycha! Gorąco Polecamy"
Składniki na jeden blat czekoladowy:
- 100g mąki
- 50g kakao
- 225g cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 / 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 jajko
- 120m mleka wymieszanego z 1 / 2 łyżeczki octu
- 60ml oleju
- 120ml gorącej, świeżo parzonej kawy
- 1 / 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Mleko zmieszaj z octem i pozostaw na kilka minut. Mąkę i kakao przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, sól i cukier dobrze wymieszać. Jajko rozkłóć widelcem dodać olej, mleko i wanilię. Wlać mokre składniki do suchych i wymieszać. Dodać gorącą kawę i ponownie zamieszać aż do uzyskania jednorodnej, mieszaniny (jest bardzo rzadka). Wlać ciasto do przygotowanej formy (tortownica o średnicy 20cm) około 25-30 minut w 180 stopniach. Blaty należy upiec 2.
Blaty nasączyłyśmy rumem zmieszanym z wodą.
Składniki na jeden blat biały:
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki
- 3 łyżki cukru
- łyżka oleju
- łyżeczka proszku do pieczenia
Biała ubić na sztywną pianę, dodając cukier. Następnie cały czas miksując dodawać żółtka. Na koniec wsypać mąkę, proszek do pieczenia i olej. Całość wymieszać. Piec w 180 stopniach 20-25 minut. Blaty białe należy upiec dwa.
Krem pomarańczowy:
- 250 ml soku pomarańczowego
- skórka z jednej pomarańczy
- łyżka mąki ziemniaczanej
- płaska łyżka mąki pszennej
- 2 żółtka
- 125g masła pokrojonego w kostkę (temp. pokojowa)
- 250g serka mascarpone (temp. pokojowa)
- 2-3 łyżki cukru
3/4 soku zagotować ze skórką z pomarańczy. Do gotującego się soku wlać pozostały sok zmieszany z żółtkami, cukrem, mąką ziemniaczaną i mąką pszenną. Mieszać, aż zrobi się budyń. Zdjąć z ognia i do gorącego budyniu dodawać kawałek po kawałku masła cały czas mieszając. Odstawić do wystygnięcia.
Wystudzony budyń wymieszać z serkiem mascarpone na puszysty krem, ważne jest aby oba składniki miały tę samą temperaturę.
Ganache:
- 300g czekolady (użyłyśmy 200g gorzkiej i 100g mlecznej)
- 500 ml śmietany 30%
Czekoladę pokroić na małe kawałki i wsypać do miski. Śmietanę podgrzać i wlać do czekolady mieszać aż całość się rozpuści. Pozostawić do wystygnięcia, najlepiej włożyć do lodówki.
Składanie tortu:
Blat biały
1/2 ganache
Blat czekoladowy
Krem pomarańczowy
Blat czekoladowy
Pozostałe ganache
Blat biały