"Nasz świąteczny autorski przepis: Puszyste spiralki z nutą piernikową nadziewane powidłami. Dodatkowo posypane kruszonką orzechowo-waniliową:)
Wspaniale brzmi prawda? Ale jak smakuje! - według nas nieziemsko. Sam zapach, wydobywający się z piekarnika tworzy świąteczną atmosferę , pomimo że pozostały jeszcze 3 tygodnie.
Chrupiąca kruszonka orzechowa idealnie komponuje się z miękkim i delikatnym ciastem. Polecamy!"
Składniki na ok.: 8 spiralek:
Ciasto:
- 20 g świeżych drożdży
- pół szklanki ciepłej wody
- 1/4 kostki stopionego masła (50g)
- 2 łyżki cukru
- 1 jajko
- szczypta soli
- 2 i 1/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika
- mały słoiczek powideł
Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut. Następnie wymieszać go z cukrem, jajkami, solą, przyprawą korzenną i 2 szklankami mąki. Wymieszać wszystko dokładnie. Następnie powoli dodawać ostudzone masło i wyrabiać ciasto. W razie potrzeby dodać 1/4 szklanki mąki lub więcej, żeby powstało miękkie ciasto i wyrabiać ręką. Następnie wyłożyć na posypany mąką blat i wyrabiać jeszcze przez 6-8 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Włożyć ciasto do lekko naoliwionej miski i przykryć pozostawiając do wyrośnięcia na ok.1h (do podwojenia objętości).
Gotowe ciasto wykładamy na blat posypany mąką i dzielimy na 8 części. Ze zwijaniem spiralek postępujemy tak samo jak przy zwijańcu makowym.
Kruszonka:
- 1/4 szklanki mąki
- 15 g masła
- 1 łyżka cukru
- łyżka cukru waniliowego
- 3 łyżki pokrojonych orzechów włoskich.
Orzechy podprażyć na patelni. Mąkę wymieszać z cukrem, dodać orzechy, masło i posiekać, aż masło zmieni się w małe grudki, tak aby postała kruszonka.
Gotowe spiralki posmarować jajkiem wymieszanym z 1 łyżką mleka i posypać kruszonką z orzechami. Smacznego!
16 komentarzy:
wygladja cudnie:) a ta kruszonka musi byc pyszna:)
Klimat przedświąteczny przywołują - to pewne :)
ale bym taką jedną zjadła, choć na jednej pewnie by się nie skończyło! Super przepis
a co z tymi powidłami, bo nie widzę w przepisie
Już są:)
Śliczne! Wyjątkowo się prezentują. Smak mogę sobie tylko wyobrazić...
Nie wytrzymam, jakie cuuuudne! Takie korzenne z powidłami, muszą być przepyszne :)
matkooo, jakie cudowne.
porywam ze dwie. na jednej się z pewnością nie skończy xd
Wow, wyglądają ślicznie!
Uwielbiam takie domowe drożdżówki...
Cudowne!
Pięknie wyglądają.
Cudne. Na pewno jak wyglądają, tak smakują.Pysznie:)
Pozdrawiam:)
a jakie polecacie powidła- bardziej słodkie czy kwaśne? bo się szykuję z tym przepisem na święta;)
Delikatnie słodkie, gdyż mamy jeszcze słodziutką kruszonkę, a mało słodkie ciasto.
Kwaśnie powidła uważamy, że możesz dać, ale wtedy zwiększ ilość cukru w cieście.
P.S. ŚWIĘTA znaczy słodko:D:)
a kiedy te powidła na spiralki?kruszonka przed pieczeniem czy po? i ile się je piecze i w jakiej temperaturze?:/
Oczywiście przed, w przepisie na zwijaniec makowy są zdjęcia w jako sposób nakładać nadzienie i zwijać ciasto. kruszonkę dajemy przed pieczeniem, na gotowe zwijańce posmarowane uprzednio jajkiem wymieszanym z mlekiem. Piec w temp. 180-190 stopni ok.15-20 minut, aż bułeczki będą rumiane:)
Nieziemsko pyszne :) zamiast powideł dałam dżem wiśniowy domowej roboty.
Prześlij komentarz