"Śnieg za oknem - coraz częściej myślimy o zbliżających się Świętach Bożego Narodzenia. My zabieramy się za wypróbowanie świątecznych przepisów. Dziś polecamy Wam ciasto z suszoną żurawiną - wilgotne, miękkie, z chrupiącą skorupką.
Pierwszego dnia podczas krojenia ciasto się sypie, ale drugiego jest idealne:). Herbata nadaje cudownego aromatu. Polecamy!"
Składniki:
- 1 jajko
- 50g masła
- 225g mąki pszennej
- 225ml mocnej herbaty
- 200g suszonej żurawiny
- ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
- 30g drobnego cukru brązowego
- 1,75 łyżeczki proszku do pieczenia
- 75ml rumowego syropu herbacianego*
- 1 lub 1,5 łyżki gruboziarnistego brązowego cukru (do posypania ciasta)
Wykonanie:
Zaparzyć mocną herbatę i wymieszać z syropem rumowym, następnie powstałą mieszanką zalać żurawinę. Pojemnik szczelnie zamknąć i odłożyć na minimum 4 godziny (jeżeli żurawina nie jest mocno sucha, można odłożyć tylko na godzinę ).
Zaparzyć mocną herbatę i wymieszać z syropem rumowym, następnie powstałą mieszanką zalać żurawinę. Pojemnik szczelnie zamknąć i odłożyć na minimum 4 godziny (jeżeli żurawina nie jest mocno sucha, można odłożyć tylko na godzinę ).
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać jajko i ucierać jeszcze przez chwilkę. W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać do masła z cukrem i jajkiem. W tym momencie ciasto nabiera konsystencji kruszonki, wtedy należy dodać żurawinę razem z esencją herbaciano-rumową i wszystko razem starannie wymieszać.
Masę wlać do keksówki (np. 34x11cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Z góry posypać gruboziarnistym brązowy cukrem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180'C, wstawić ciasto i piec około 1 godziny do tzw. suchego patyczka.
* Rumowy Syrop Herbaciany znany jako Czeski Rum, jeśli nie macie, można zastapić go 75ml soku pomarańczowego.
DRUKUJ PRZEPIS
4 komentarze:
Już dawno miałam upiec to ciasto. Wasze jest takie apetyczne!
Wygląda niezwykle smacznie!:))
Wygląda bardzo zachęcająco, no i ta żurawina...
Bardzo mi miło, że już kolejna osoba upiekła moje herbaciane ciasto :)
Cieszę się, że smakowało!!
Prześlij komentarz