sobota, 4 grudnia 2010

HERBACIANE CIASTO Z ŻURAWINĄ


"Śnieg za oknem - coraz częściej myślimy o zbliżających się Świętach Bożego Narodzenia. My zabieramy się za wypróbowanie świątecznych przepisów. Dziś polecamy Wam ciasto z suszoną żurawiną - wilgotne, miękkie, z chrupiącą skorupką.
Pierwszego dnia podczas krojenia ciasto się sypie, ale drugiego jest idealne:). Herbata nadaje cudownego aromatu. Polecamy!"

Składniki:
  • 1 jajko
  • 50g masła
  • 225g mąki pszennej
  • 225ml mocnej herbaty
  • 200g suszonej żurawiny
  • ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 30g drobnego cukru brązowego
  • 1,75 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75ml rumowego syropu herbacianego*
  • 1  lub 1,5 łyżki gruboziarnistego brązowego cukru (do posypania ciasta)
Wykonanie:

Zaparzyć mocną herbatę i wymieszać z syropem rumowym, następnie powstałą mieszanką zalać żurawinę. Pojemnik szczelnie zamknąć i odłożyć na minimum 4 godziny (jeżeli żurawina nie jest mocno sucha, można odłożyć tylko na godzinę ).

Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać jajko i ucierać jeszcze przez chwilkę. W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać do masła z cukrem i jajkiem. W tym momencie ciasto nabiera konsystencji kruszonki, wtedy należy dodać żurawinę razem z esencją herbaciano-rumową i wszystko razem starannie wymieszać.

Masę wlać do keksówki (np. 34x11cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Z góry posypać gruboziarnistym brązowy cukrem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180'C, wstawić ciasto i piec około 1 godziny do tzw. suchego patyczka.

* Rumowy Syrop Herbaciany znany jako Czeski Rum, jeśli nie macie, można zastapić go 75ml soku pomarańczowego. 

DRUKUJ PRZEPIS


4 komentarze:

Patrycja Reszko pisze...

Już dawno miałam upiec to ciasto. Wasze jest takie apetyczne!

Majana pisze...

Wygląda niezwykle smacznie!:))

Kasia S. pisze...

Wygląda bardzo zachęcająco, no i ta żurawina...

Arvén pisze...

Bardzo mi miło, że już kolejna osoba upiekła moje herbaciane ciasto :)
Cieszę się, że smakowało!!