"Dziś przyjeżdża moja siostra! Nareszcie... czekałam ponad pół roku... :) Jak zapowiadałam we wcześniejszym poście, obiecałam zrobić coś z jagodami. Tym razem padło na broszki. Upiekłam je wczoraj wieczorem, dziś już bym nie zdążyła :).
Broszki te mają baaaardzo dużo jagód (dałam prawie 500g) :D. Dlatego podczas pieczenia wręcz uciekały z ciasta :D. oczywiście możecie je zastąpić m.in. rodzynkami, czekoladą, budyniem, powidłami lub innymi owocami. Teraz tylko spakuję parę drożdżówek i ruszamy w drogę na lotnisko :).
Was zostawiam z ciekawym przepisem :)."
Justyna
Składniki, 12 drożdżówek:
Ciasto:
• 1 łyżeczka suchych drożdży instant
• 250 g mąki
• 3 płaskie łyżki cukru
• 3 małe jajka
• 150 g masła, średnio miękkiego
Nadzienie serowe:Ciasto:
• 1 łyżeczka suchych drożdży instant
• 250 g mąki
• 3 płaskie łyżki cukru
• 3 małe jajka
• 150 g masła, średnio miękkiego
• 250 g twarogu
• 2 łyżki miękkiego masła
• 4 łyżki cukru
• 1 jajko
• 2 łyżki mąki pszennej
• 2 łyżki miękkiego masła
• 4 łyżki cukru
• 1 jajko
• 2 łyżki mąki pszennej
Dodatkowo:
- 300g jagód
- 2 łyżki cukru
Przygotowanie:
Drożdże wsypać do filiżanki, wlać 5 łyżek ciepłej
wody i dodać szczyptę cukru, wymieszać i odstawić na około 10 - 15 minut (po
tym czasie drożdże spienią się). Do miski przesiać mąkę, dodać rozpuszczone w
wodzie drożdże, cukier i jajka. Składniki wymieszać. Wyrabiać przez około 10
minut, aż będzie gładkie i elastyczne (ręką lub hakiem miksera). Dodawać masło
po kawałku, po dwie łyżki, mieszając. Szybko dodawać kolejne
2 łyżki masła, jak tylko poprzednie połączy się z ciastem. Ciasto powinno
mieć jednolitą strukturę. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce
bez przeciągów, do czasu aż podwoi swoją objętość, na około 1 i 1/2 godziny. W
międzyczasie przygotować nadzienie serowe: ser zmiksować z resztą składników do
uzyskania gładkiej struktury, wstawić do lodówki. Uderzyć pięścią w ciasto,
przemieszać, miskę przykryć folią i wstawić do lodówki na minimum godzinę lub
najlepiej na dwie. Ciasto można trzymać w lodówce przez całą noc (maksymalnie
12 godzin). Z ciastem będzie
łatwiej pracować, gdy będzie schłodzone, dlatego im dłużej będzie w lodówce,
tym lepiej! Ciasto wyjąć na oprószony mąką blat i całe
obsypać mąką. Rozwałkować na prostokąt wysoki na 1 cm. Rozsmarować
schłodzone nadzienie serowe, posypać jagodami. Złożyć krótsze boki ciasta do środka, tak aby spotkały
się pośrodku, przekroić ciasto w tym miejscu na dwie części. Każdą połówkę
pokroić w poprzek na 6 pasków (opis formowania brioszek na tym filmie). Przełożyć je (najlepiej na szerokiej
łopatce) do formy (21 x 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, układając jeden
kawałek obok drugiego (ciasno ułożone bułeczki uniemożliwią wyciekanie masy
serowej, szczególnie w upalne dni). Przykryć ściereczką i odstawić do
wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny. Aby
ułatwić sobie przenoszenie ciasta do formy, można rozwałkować je i
złożyć z nadzieniem bezpośrednio na papierze do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Wierzch bułeczek posmarować roztrzepanym
jajkiem, blaszkę wstawić do piekarnika. Piec na intensywnie złoty kolor przez
około 20 minut. Pokroić
dopiero po całkowitym wystudzeniu. Smacznego! :)