wtorek, 12 lutego 2013

"PASIASTE" CIASTECZKA NA WALENTYNKI

Zainspirowane tym przepisem ciasteczka zwane Tygryskami, ja jednak zmieniłam nazwę na Pasiaste Walentynkowe Ciasteczka. Efekt był oszałamiający!! Wyszły pięknie :). 
Tata myślał, że na talerzyku jest wędlina :D. A tu niespodzianka w postaci ciasteczek.... :D
Kruche, z migdałem w środku. Polecam!!

Justyna

P.S. Jeśli pomysł Wam się podoba to prosimy o głosy w konkursie kulinarnym firmy "Basia" http://apps.facebook.com/kulinarny_konkurs/recipe/index/details/urid/154



Składniki:
  • 120 g cukru pudru
  • 300 g zimnego masła
  • 2 białka
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 450 g mąki
  • 100 g całych migdałów w skórce
  • 1/4 łyżeczki barwnika czerwonego w proszku

Wykonanie:
Wszystkie składniki wyżej wymienione zważyłam i podzieliłam na połowę. Każde ciasto robiłam osobno, aby barwnik w proszku lepiej wymieszał się z ciastem.
60g cukru pudru, barwnik w proszku oraz 225g mąki przesiać do miski. Masło (150g) posiekać i zagnieść z resztą składników. Następnie dodać białko, pastę waniliową, ponownie wyrabiać aż ciasto będzie gładkie, a kolor ciasta będzie jednolicie czerwony.
Z pozostałymi składnikami postępujemy podobnie, ale już bez barwnika.
Gotowe ciasta zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 4 godziny.

Po schłodzeniu ciasta, rozwałkować je na 2 mm i podzielić na paski ok. 5-6 cm. Układać na przemian czerwone i jasne paski - jeden na drugim, tworząc jakby sztabę; co 3 warstwy układać na paskach równolegle migdały w odstępach ok. 2-3 cm. Przykrywać kolejnym paskiem. Czynności powtarzać do wyczerpania pasków ciasta (paski ciasta układałam na folii spożywczej, żeby łatwiej je było ściągać).

Powinien wyjść długi, prostokątny sześcian, który należy delikatnie rozwałkować, dosłownie tylko "tam i z powrotem", żeby migdały ułożyły się w cieście - ja przewałkowałam też bardzo lekko po bokach. następnie delikatnie zawijamy sześcian w folię i wkładamy na 2 h do zamrażalnika, najlepiej tam, gdzie mamy najwyższą temperaturę, jeśli mamy tylko jedną komorę, po godzinie możemy wyciągnąć ciasto. Powinno być wyraźnie zmrożone, ale nie na kamień! Piekarnik rozgrzewamy do 185°C.
Odwijamy do 1/3 ciasto z folii i bardzo ostrym (!) nożem kroimy ciasto z węższej strony na plastry ok. 1 cm, (ja kroiłam ciasteczka na zwykłej maszynce do krojenia chleba polecam ten sposób bo bardzo dobrze się kroją) :).
Od razu kładziemy plastry na wyłożoną papierem blachę, pieczemy ok. 12-15 minut, uważając, żeby się nie spiekły, bo nie będzie ładnego efektu. Studzimy na kratce a całkiem zimne wkładamy do szczelnego pojemnika lub puszki. 

 



psycholog poznań

poniedziałek, 11 lutego 2013

WALENTYNKOWA POSYPKA CUKROWA


Walentynki coraz bliżej, dlatego z tej okazji zrobiłam posypkę cukrową w kształcie serduszek. Jest bardzo prosta w wykonaniu. Trzeba tylko poświęcić troszkę czasu na zrobienie serc (wychodzi ich sporo z jednego białka).
Posypka może mieć różne kształty, kolory.

Justyna



Składniki na lukier:

  • białko jajka kurzego (wyparzonego i umytego przed rozbiciem)
  • cukier puder

Wykonanie:
Do lekko roztrzepanego białka dodawać stopniowo cukier (nie podawałam ile ponieważ to zależy do wielkości białka) aż do uzyskania gęstej masy. Ucierać kilka minut aż lukier stanie się gładki. Kiedy już lukier będzie odpowiednio gęsty barwimy go barwnikami w proszku na dowolny kolor. 
Gotowy lukier przekładamy do woreczka, odcinamy róg 1-2mm. Wtedy serduszka są małe, jeśli odetniecie więcej to serca będą większe.
Tutaj jest filmik jak zrobić serduszka. Gotowe odstawiamy do wyschnięcia na ok. godzinę.
Posypkę zamkniętą w szczelnym pojemniku możecie trzymać miesiącami.

róże

sobota, 9 lutego 2013

MUFFINKI POMARAŃCZOWE Z CIECIERZYCĄ - bez mąki, cukru oraz tłuszczu!

"Dziś nieco z innej beczki, bo dietetycznie - bez cukru, mąki oraz tłuszczu, ale jednocześnie pysznie! 

Ten przepis nurtował mnie od razu kiedy go zobaczyłam. Widziałam już wiele przepisów bez tłuszczu oraz cukru, ale żeby bez mąki? Zamiennikiem mąki w tym przepisie jest puree z ciecierzycy oraz niewielki dodatek skrobii kukurydzianej, która nie zawiera glutenu. W oryginalnym przepisie jako słodzik wykorzystana została stewia w ilości 10 ml. Ja wykorzystałam miód, gdyż ja i Ł.:* nie jesteśmy na ścisłej diecie, tak więc bez przesady...:) 

Jak smakują muffinki? Wyśmienicie, jestem naprawdę mile zaskoczona. Gdyż smak ciecierzycy jest wogóle niewyczuwalny. Smakują jak prawdziwe muffinki z mąki, lecz jednak nieco bardziej zwarte. Do ciasta możecie dodać co tylko chcecie: kakao, rodzynki, migdały, orzechy, cynamon itd. Muffinki w moim wydaniu są ze skórką otartą ze świeżej pomarańczy oraz mieszanką suszonej żurawiny i rodzynek. Babeczki zrobiłam na dzisiejsze śniadanie. Jedliśmy je z dodatkiem serka śmietankowego:). Gorąco polecam!

Dorothy




Składniki na 6 muffinek:
  • 240 g zmielonej ciecierzycy ( u mnie wpuszce)
  • 1 jajko
  • 40g skrobi kukurydzianej
  • łyżeczka miodu
  • pół łyżeczki pasty waniliowej (opcjonalnie)
  • 30g - rodzynek, żurawiny
  • łyżeczka skórki otartej z jednej pomarańczy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, w diecie bezglutenowej używamy sodę oczyszczoną
Suchą ciecierzycę namoczyć na noc w wodzie.  Na drugi dzień zagotować do miękkości, odcedzić  i odstawić do wystygnięcia. Można wykorzystać gotową ciecierzycę w puszce.

Ciecierzycę zmielić na maszynce do mielenia lub zblendować do uzyskania gładkiej masy. Masę przełożyć do miski. Dodać do niej jajko, miód, skrobię kukurydzianą, pastę waniliową, bakalie oraz proszek do pieczenia. Pomarańczę sparzyć wrzątkiem i zetrzeć z niej skórkę. Dodać do reszty składników. Całość dokładnie wymieszać. Jeśli masa jest zbyt gęsta można dodać 1-2 łyżki jogurtu naturalnego. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec ok. 30 minut. 

Smacznego!

kangal

środa, 6 lutego 2013

TŁUSTY CZWARTEK... NASZE NAJLEPSZE PRZEPISY :)

Już jutro Tłusty Czwartek, zrobiłyśmy dla Was krótki przegląd Naszych ulubionych i najlepszych (według Nas :P) przepisów na to wydarzenie. Mamy nadzieję, że to pomoże Wam w szybkim wyszukaniu idealnego przepisu na jutro :)

Na pierwszym miejscu na naszej liście znalazły się "Pączki z dodatkiem surowych ziemniaków", obłędnie smaczne, wilgotne i świeże na drugi dzień oraz tradycyjne pączki z marmoladą. Które Wybieracie? :)

  
  
Kolejny przepis to Faworki na naszym blogu w wersji Walentynkowej:


Oponki Serowe, któż z nasz ich nie lubi...? :)


Ulubione doughnuts naszego brata :): 

 

Coś dla tych co liczą kalorie, czyli pączki pieczone :)

 

Na koniec coś z nutą pomarańczy....

 

kurs rysunku poznań

wtorek, 5 lutego 2013

KOKOSOWE CIASTO UCIERANE Z ANANASEM


Uwielbiamy wszystko co zawiera kokos, dlatego z pewnością zostajemy zwolenniczkami tego ciasta :). Z dużą ilością ananasa, wilgotne. Co tu dużo mówić, musicie wypróbować :)


J&D


Składniki na tortownicę o średnicy 20cm:
  • 3 jajka
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 1 1/2 szklanki wiórek kokosowych
  • 1 mała puszka ananasów w syropie
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:
Ananasy pokroić w kostkę i odsączyć na durszlaku z nadmiaru syropu. Kokos podprażyć na patelni kilka minut.
Masło utrzeć z cukrem, pasta waniliową na puszystą białą masę. Następnie dodawać stopniowo po jednym jajku cały czas ucierając. Do masy dodajemy na przemian mąkę z kwaśną śmietaną. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia, kokos i ananasy, całość dobrze wymieszać drewnianą łyżką.
Gotową masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach 35-40 minut.


wynajem autokarów wrocław

sobota, 2 lutego 2013

BRYTYJSKIE RURKI Z BITĄ ŚMIETANĄ


W środę razem z mamą oglądałam brytyjską wersję programu "Great British Bake Of". Zaciekawił nas  przepis na rurki z bitą śmietaną. W pierwszej chwili myślałyśmy, że będą z normalnego ciasta takie po polsku :). Jednak bardzo nas zaskoczyli :P. 
Ciasto na rurki zrobione jest z dużej ilości cukru, pod wpływem pieczenia powstają wgłębienia. Rurki nadziewa się bitą śmietaną, ale bez cukru.
Dobrze upieczone rurki według jurorów programu powinny być kruche i w czasie łamania musi być odgłos pęknięcia :D.
Moja pierwsza partia rurek troszkę się "przypaliła", dlatego pilnujcie je w trakcie pieczenia :). Druga blaszka rurek była już idealna. 
Rodzince zasmakowały. Smak rurek można porównać do cukierków Werther's Original (mój smak z dzieciństwa :D).
Brytyjskie rurki nie są zbyt łatwe w przygotowaniu, ale warto spróbować chociażby dla tego smaku i wyglądu... :D.

Justyna



Składniki na ok. 20 małych rurek:
  • 50g masła
  • 55g brązowego cukru
  • 55g golden syrup
  • 50g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 szklanka śmietany 30%

Wykonanie:
Przygotowujemy dwie blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni.
Masło, cukier i syrup roztopić w rondelku tak, aby powstał karmel (kryształki cukru muszą się dokładnie rozpuścić). Podgrzewamy cały czas mieszając ok. 10-15 minut. Kiedy karmel będzie już gotowy, zdejmujemy z ognia i po 2 minutach dodajemy przesianą mąkę i sok z cytryny. Całość mieszamy. Od razu wykładamy łyżeczką "kupki" masy karmelowej w dużych odstępach (w piekarniku się rozleje). Pieczemy 10-15 minut. Musimy pilnować, aby się nam nie przypaliło, bo wtedy rurki będą gorzkie :). 
W trakcie pieczenia, w masie zaczną się tworzyć bąbelki. Po wyjęciu czekamy minutkę i zawijamy upieczone rurki na drewnianą łyżkę, bąbelkami do góry :). Musimy działać szybko, bo masa po pewnym czasie twardniej i wtedy już nie zwiniemy jej w rurkę.
Gotowe rurki nadziewamy dobrze ubitą śmietaną bez cukru, ponieważ rurki są słodkie :).

P.S. 
Jeśli w czasie wykładania masy na blaszkę, będzie ona twardnieć należy ją podgrzać na małym ogniu w garnku.
 

restauracja Poznań

piątek, 1 lutego 2013

BUŁECZKI PSZENNE NA MAŚLANCE


Czasami mam ochotę zjeść białe pieczywo, kto z nas go nie lubi ....? :). W sklepach możemy dostać puste, bezwartościowe bułki, dlatego postanowiłam upiec domowe pszenne bułki na maślance.
Delikatne, lekko wilgotne i co najważniejsze nie są zbite. Polecam!!
Justyna


P.S. Coraz częściej dostajemy od Was miłe wiadomości. Z czego ogromnie się cieszymy i dziękujemy każdemu z osobna :*. 
To co tutaj wspólnie z Wami tworzymy, poprzez ciężką pracę daje nam wiele satysfakcji . Mamy nadzieję, że będzie Was coraz więcej i razem stworzymy coś wspaniałego!
Dziękujemy i Pozdrawiamy :*

J&D



Składniki na ok. 15 bułek:  

  • 500g mąki pszennej
  • 50g masła
  • 1 jajko
  • 1 ¼ szklanki maślanki
  • 2 łyżki cukru
  • 20g świeżych drożdży
  • 2 łyżki mleka
  • ½ łyżeczki soli

Wykonanie:

Drożdże rozcieramy z mlekiem i 1 łyżką cukru. Masło rozpuszczamy w małym rondelku, następie dodajemy do niego, pozostały cukier, sól i mieszamy. Później dolewamy maślankę i jajko. Całość ponownie dokładnie mieszamy.

Mąkę przesiewamy do miski. Dolewamy płynną masę z rondelka, drożdże i wyrabiamy ciasto. Gdyby było bardzo gęste dolewamy jeszcze maślanki (ok. 1/4 szklanki). Ciasto będzie dość zwarte. Odstawiamy je w ciepłe miejsce do wyrastania, na ok. 40 minut.

Po tym czasie ręce i blat smarujemy olejem, przekładamy tam ciasto. Wyrabiamy je, a później rozciągamy na kształt koła i grubość ok. 2 cm. Okrągłą foremką wycinamy krążki. Rozkładamy je na blaszce wyłożonej pergaminem i odstawiamy do wyrastania w ciepłe miejsce, na ok. 40 minut.

Piekarnik rozgrzewamy do 180ºC, na dno wylewamy 0,5 szklanki zimnej wody i wstawiamy wyrośnięte bułeczki (wierzch smarujemy mlekiem). Pieczemy ok. 15 minut, aż się zarumienią. Studzimy na kratce. Smacznego!



Źródło: Bułeczki na Maślance

adwokat poznań