„Inspiracją do upieczenia ciasta z dodatkiem gruszek i kakao była dla nas szarlotka sypana, która zachwyciła nas nie tylko swoim smakiem, ale sposobem jej przygotowania. Uznałyśmy, że do gruszek idealnie będzie pasować dobrej, jakości kakao, chrupiące płatki migdałów i delikatna nuta cynamonu:).”
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 płaskie łyżki ciemnego kakao
- łyżeczka cynamonu
- ¾ szklanki cukru
- 16 g cukru waniliowego (1 opakowanie)
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
- 1-1,5 kg gruszek
- 3/4 kostki masła (około 180 g)
- 100 g płatków migdałowych
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
Mąkę, cukry, kaszę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, oraz kakao wymieszać. Podzielić na 3 części. Gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Spód tortownicy o średnicy ok. 21 wyłożyć papierem do pieczenia, a jej boki wysmarować masłem.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut. Podczas pieczenia z tortownicy może wyciekać sok oraz tłuszcz, dlatego najlepiej podłożyć poziom niże jakąś blaszkę lub większy spód tortownicy, przez co unikniemy niepotrzebnego zabrudzenia piekarnika. Smacznego:)
7 komentarzy:
ta prostota wykonania i smaki są niezwykle kuszące.
Przepysznie wygląda!:)
Niebo w gębie
Naprawdę pięknie się prezentuje :) smakowicie niesłychanie!
Fantastyczny pomysł!
Poproszę duży kawałek tej pyszności.
ale u Was pysznie!!! a to ciasto to będzie mi się po nocach śnić ;))
Prześlij komentarz