poniedziałek, 12 grudnia 2011

CIASTO CZEKOLADOWO-POMARAŃCZOWE


"Ostatnio mama kupiła tak dobre i słodziutkie pomarańcze, że musiałam je wykorzystać do ciasta :). Bardzo lubię połączenie czekolady i pomarańczy. Tak oto powstało ciasto z którego jestem bardzo zadowolona. Myślałam, że będzie to jedna wielka klapa, a tu "surprise :D". Jest delikatne, lekkie. Gorąco Polecam !! "


Ciasto Czekoladowe:
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki drobnego cukru (dałam mniej)
  • 3/4 szklanki kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 1 szklanka maślanki lub kefiru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka świeżo zaparzonej gorącej kawy (rozpuszczalnej)
 
Beza:
  • 5 białek
  • 30 dag cukru kryształu
  • 1 łyżka soku z pomarańczy

Budyń waniliowo-pomarańczowy
  • 1 litr mleka
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 pomarańcza
  • 1/2 laski wanilii
  • 3-4 łyżki cukru waniliowego (można dodać więcej cukru)
  • 100g mąki ziemniaczanej 
Dodatkowo:
  • 125g masła
Polewa Czekoladowa
  • 150g czekolady gorzkiej
  • 3 łyżki masła

Ciasto: Do większej miski wlać maślankę, olej, jajka, wanilię. Wymieszać mikserem na wolnych obrotach tylko do wymieszania składników. Dodać suche składniki i zmiksować, krótko. Powoli dodawać gorącą kawę, mieszając. Ciasto przelać do jednej formy o średnicy 24cm lub podzielić na pół i przelać do dwóch tortownic. Piec około 35-40 min w 180 stopniach , lub do chwili kiedy patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Wystudzić.

Beza: Białka ubić na sztywną pianę, stale ubijając dodać stopniowo cukier, aż piana będzie lśniąca i cukier się rozpuści. Pod koniec dodać sok z pomarańczy. Tortownicę o średnicy 24cm  wyłożyć pergaminem i wylać pianę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 120℃ na ok 70 minut. Wyjąć i pozostawić na pergaminie, aby ostygła. 

Budyń: Skórkę z pomarańczy zetrzeć na tarce i wycisnąć sok. Z całości mleka odlać ok. 3/4 szklanki mleka. Dodać do mleka: żółtka, cukier, ziarenka wanilii i mąkę. Całość dobrze zmiksować. Do gotującego się mleka z masłem wlewać powoli przygotowaną mieszaninę cały czas mieszając. Jeszcze chwilę pogotować budyń na małym ogniu ciągle mieszając, na koniec dodać sok i skórkę z pomarańczy. Gotowy budyń odstawić do wystygnięcia.

Zimny budyń zmiksować z miękkim masłem.

Polewa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z masłem.

Składanie ciasta:

Ciasto Czekoladowe - Masa Pomarańczowa - Beza - Masa Pomarańczowa - Ciasto Czekoladowe - Polewa

14 komentarzy:

Patrycja pisze...

Jest boski!

Toczka pisze...

Przez chwilę myślałam, że to sernik :D A tu taki cudeńko fikuśne ^^ Czego w tym przepisie nie ma! I rzeczywiście na oko wygląda dość ciężkawo, ale skoro mówisz, że lekkie i delikatne, to przemyślę sprawę :]
Pozdrawiam!

Maggie pisze...

Faktycznie, na oko troche przypomina sernik. Czekolada i pomarancze to wspaniale polaczenie!

Karmel-itka. pisze...

ach, aż nabrałam ochoty na coś słodkiego ;]

martex.82 pisze...

mmm pycha, ślinianki zadziałały :)

Aurora pisze...

Zaskakujące! Jestem jego fanką! :D

ale babka pisze...

ja też uwielbia takie połączenie. Pycha aż mam ochotę to dziś zrobić:)

Asiek pisze...

Ja Też myślałam, że to sernik:) Pięknie wygląda to ciacho!:)
Pozdrawiam:)

Daria Anna pisze...

Magia, jest świetny.

flusso pisze...

Wspaniałe!!!!!! :) Ależ bym zjadła!

Sabienne pisze...

Jest piękny!

Anonimowy pisze...

W jakiej temperaturze piec ciasto ?

Justin&Dorothy pisze...

w 180 stopniach :)

www.kuchennesmaki.pl pisze...

Skusiłaś mnie do upieczenia tego cuda:) ciasto wyszło rewelacyjne, bardzo dziękuję za przepis. Wiola