"Dziś polecamy przepyszne ciasteczka popularne w Ameryce i nie tylko...
Posiadają bardzo chrupiącą skórę.
Z dodatkiem kawałków czekolady, orzechów i rodzynek smakują cudownie!"
Składniki na 24 duże ciastka:
* 200 g stopionego i ostudzonego masła
* 1 szklanka brązowego cukru
* 1 szklanka zwykłego cukru
* 1 łyżka wanilii
* 2 jajka
* 1 żółtko
* 3 szklanki mąki
* 1 łyżeczka sody
* 0,5 łyżeczki soli
* 100 g gorzkiej czekolady
* 100 g orzechów włoskich
* 100g rodzynek
Wykonanie:
W misce łączymy masło z jajkami, cukrem i wanilią i chwilę mieszamy energicznie trzepaczką, aż składniki się połączą. Mąkę łączymy z solą i sodą. Do mąki dodajemy pokrojoną w drobne kostki czekoladę, orzechy i rodzynki, taką mieszaninę dodajemy do masy jajecznej i zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy duże kule (wielkości małej mandarynki - właśnie ta wielkość sprawia, że ciastka są miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz). Tak uformowane kule układamy na podsypanej mąką desce i wstawiamy na całą noc do lodówki (8 - 12 godzin).
Na drugi dzień piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, a blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na blasze układamy tylko po 9 kul w sporych odległościach od siebie i pieczemy ok 15-17 minut. Po upieczeniu ciastka będą bardzo miękkie, wiec nie zdejmujemy ich z blachy, tylko pozwalamy im wystygnąć.
Ciastka najlepsze są po dwóch dniach. Można je długo przechowywać w słoiku lub w foliowym woreczku.
Źródło: American Cookies
3 komentarze:
Wyglądają przeuroczo!
ciasteczka amerykańskie, łiii!
szukałam ostatnio na nie prze[is, ale nie mogłam znaleźc. już mam xd
dziękuję!
wyglądają pięknie. uroczo ;]
takie nadzianee...
dzisiaj je właśnie zrobiłam;)
bałam się że mi nie wyjdą ale wyszły rewelacyjnie!;D
Polecam;)
Prześlij komentarz