sobota, 18 czerwca 2011

TARTALETKI Z KREMEM TRUSKAWKOWYM



"Przyznamy się, że nasz blog został trochę zaniedbany przez nas.... :) Już prawie kończą się egzaminy... i rozpoczynają się wakacje! Więc z pewnością nadrobimy wszystkie zaległości. 

Dziś proponujemy pyszne tartaletki z delikatnym kremem truskawkowym. 
Wszystkim smakowało, jednak jak dla nas nie jest to z byt wielka rewelacja :):) 
Jeżeli będziemy robić je jeszcze kiedykolwiek z pewnością zmniejszymy ilość cukru, która jest podana w przepisie."

Składniki na spód:
  •  2 / 3 szklanki orzechów włoskich, drobno posiekanych 
  •  1 / 4 szklanki cukru
  •  1 / 2 szklanki miękkiego masła
  •  1 szklanka mąki
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Wszystkie składniki dobrze zagnieść. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na 30 minut. Następnie przygotować tartaletki. Wyjąć ciasto z lodówki rozwałkować i wyłożyć do foremek. Piec 15 minut z wyłożonym na pergamin ryżem lub z kulkami ceramicznymi. Po tym czasie zdjąć pergamin i piec przez kolejne 10 minut.

Strawberry Curd :
(Do tartaletek potrzebna będzie 1/2 kremu)
  • 3 żółtka 
  •  400g truskawek pokrojonych w plasterki
  •  1 / 8 szklanki mąki kukurydzianej 
  •  skórka z 1 limonki
  • 1 / 3 szklanki soku z limonki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200 ml śmietany 36%
Wykonanie kremu:
 
Truskawki wsypać do garnka i gotować na małym ogniu przez 5-8 minut. Mieszając co pewien czas, aby truskawki się nie przypaliły.
W misce wymieszać mąkę, cukier sok i skórkę z limonki. Dodać żółtka, zmiksować. Następnie powoli wlewać lekko ciepłe truskawki. Całość zagotować na małym ogniu, cały czas mieszając. Odstawić do wystygnięcia na ok 30 minut.
Do ubitej śmietany dodać 1/2 truskawkowego kremu. Delikatnie wymieszać i napełnić tartaletki. Przed podaniem schłodzić w lodówce 1-2 godziny.

Źródło: Tartaletki

foremki aluminiowe

8 komentarzy:

kulinarne-smaki pisze...

porywam jedną

ale babka pisze...

mi nigdy takie ładne nie wychodzą!!! zazdroszczę - są piękne!!!!

spencer pisze...

hehe rozumiem, może wyszły za słodkie...ale żeby zaraz w ogóle z cukru rezygnować;))?? ((Nie napisałyście ile go dałyście;) ))

Ale ile by w sobie słodyczy nie miały...wyglądają uroczo..tak słodko właśnie;))

Justin&Dorothy pisze...

Już poprawiamy.... :):P

Karmel-itka. pisze...

cudowne lekkie. i wspaniale wakacyjne babeczki.

asieja pisze...

bardzo fajne są takie małe słodkie babeczki.

Avelina pisze...

Bardzo apetyczne

Joon pisze...

takie małe owocowe pyszności są zawsze cudne! :)