"Kiedyś częściej mama robiła wafle przekładane różnymi masami. Robi się je bardzo szybko, a co najważniejsze są pyszne! Jeśli macie ochotę na coś słodkiego, wafle przekładane masą czekoladowo-bakaliową są idealne dla Was :)
Dosłownie kilka minut temu pokroiłam wafle na talerzyk i zostały tylko 2... :). Mój tata jest wielbicielem takich słodkości więc nie trzeba było go namawiać do spróbowania :):) Przepis pochodzi ze zbiorów mojej mamy. Polecam :)"
Justin
Składniki na masę:
- 250 g masła
- 500 g mleka w proszku
- 1/2 szklanki wody
- 1,5 szklanki cukru lub cukru pudru
- 6 łyżek kakao
- ok. 450 g herbatników
- garść orzechów i rodzynek
Wykonanie:
Do rondelka wlać wodę i wrzuci masło, podgrzać aż masło się roztopi. Dodać cukier i kakao. Wymieszać całość. Odstawić masę do wystygnięcia. Herbatniki wrzucić do malaksera i zmielić na drobno (lub za pomocą tłuczka). Miksujemy herbatniki, masę kakaową i mleko w proszku. Na koniec dodać bakalie i wymieszać łyżką. Masę podzielić na 2 części. Każdą część masy rozsmarować na andrucie (jest dość gęsta) , przykryć drugim. Gotowe andruty najlepiej przyłożyć czymś ciężkim. Odstawić do zastygnięcia. Wafle kroimy na romby lub trójkąty.
6 komentarzy:
Super wyglądają te Twoje wafle. Bardzo lubię takie słodkości. Dawno nie robiłam wafli. Jeśli się skuszę, dzieci i mąż będą zachwyceni:-) Ja zresztą też mam ochotę i chyba pójdę za chwilkę do sklepu po wafle. Oby były na sklepowej półce;-)
z checia sie poczestuje takim wafelkiem:) co za smakolyki:)
w ogóle się nie dziwię, że tak szybko zniknęły :)
Moja mama kiedyś też często robiła wafle z różnymi masami, dawno tego nie jadałam i chętnie skosztuję.
taka gruba warstwa masy! cudnie!
Uwielbiam przekładane wafle:) Takich jeszcze nie próbowałam ale wyglądają pysznie:)
Prześlij komentarz