sobota, 2 marca 2013

SERNIK Z ADWOKATEM

"Czas biegnie w szybkim tempie, niedługo Wielkanoc. Rozpoczniemy poszukiwania ciast, serników, które zagoszczą na naszych stołach. 
Nasza pierwsza propozycja to sernik adwokatowy z bezą czekoladową. Muszę przyznać, że beza nie wyszła tak idealna jak zazwyczaj, ale czasami się tak zdarza.. :)

Sernik zrobiony został z twarogu firmy "Sery Polskie", która zajmuje się sprzedażą polskich zagrodowych serów. Jeśli jesteście smakoszami serów, to z pewnością znajdziecie tam coś dla siebie.

Twaróg, który otrzymałam jest bardzo delikatny, śmietankowy, kremowy. Idealny na wszelkiego rodzaju serniki. Mamie tak zasmakował, że będzie zamawiać kolejną partię na święta :). 

Powracają do sernika... wyszedł pyszny !!. Delikatny, z wyczuwalnym likierem jajecznym. Polecam"

Justyna
 


Składniki na ciasto kruche:
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 60 g masła
  • 1 żółtko
Masa:
  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 3/4 szklanki likieru jajecznego
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej (niekoniecznie)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 jajka
Beza Czekoladowa:
  • 3 łyżki kakao
  • 3 białka
  • 225g cukru
  • 2 łyżeczki glukozy
  • 100ml wody

Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. W tym czasie należy przygotować masę serową. Zmielony twaróg miksujemy z całymi jajkami, cukrem. Następnie wlewamy likier jajeczny i mąkę. 
Schłodzone ciasto wykładamy na tortownicę o średnicy 24 cm, pieczemy w 175 stopniach 20 - 25 minut. 

 

Na upieczony spód wylewamy masę i wkładamy do piekarnika na ok. 1 godzinę. Po tym czasie wykładamy na sernik bezę.
Beza Czekoladowa: Do garnka o grubym dnie wsypać cukier i glukozę, wlać wodę. Gotować na małym ogniu do momentu aż syrop osiągnie temp. 115-120st.C. W misce miksera w międzyczasie ubić białka na średnio sztywną pianę. Gotowy gorący syrop powoli wlewać do białek - mikser ustawiamy na średnio-szybkie obroty. Białka ubijamy tak długo aż piana ostygnie. Wsypujemy przesiane kakao, ubijamy tylko do momentu aż się rozpuści w białkach. Gotową bezę wykładamy na sernik i zapiekamy w piekarniku w 200st.C z funkcją grilla przez 1-2 minuty aż z wierzchu beza się delikatnie zarumieni - sernik cały czas obserwujemy.

tłumacz niemiecki poznań


22 komentarze:

majka pisze...

Pyszny serniczek. Uwielbiam dodatek advocata w wypiekach :)

Pozdrowienia.

Magda pisze...

Uwielbiam serniki! Taka wersja jest mi obca, chętnie bym spróbowała :)

Justyna Bąk pisze...

bardzo lubię adwokat a serniki to uwielbiam ,jak dla mnie idealne połączenie:):D

Misia pisze...

Ja też chętnie skusiłabym się na kawałek:)

Pozdrawiam Cię serdecznie!

Gosia pisze...

W perspektywie zbliżającej się Wielkanocy - pychotka!

Lovelykate pisze...

Ta czekoladowa beza wygląda świetnie ;) Imponujący sernik.

Arvén pisze...

Sernik z adwokatem brzmi jak obowiązkowy punkt na liście do zrobienia na Wielkanoc ;)

nashelly pisze...

Oj tak, czas płynie niesłychanie szybko, szkoda, że nic nie możemy na to poradzić... Sernik wygląda pysznie, uwielbiam advocat :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

kuchcikOla pisze...

za adwokatem w "czystej" postaci nie przepadam, ale w serniku - jeszcze takim - na pewno by mi zasmakował i to bardzo! :)

mojetworyprzetwory pisze...

Aż się rozmarzyłam, zjadłabym sobie taki serniczek! Pysznie!

wykrywacz smaku pisze...

musi być pyszny!Dzięki za zdjęcie!

Majana pisze...

Wspaniale wygląda. Marzę o takim dobrym serniku :)

gin pisze...

Wygląda cudnie, no i ta beza... Ideał!

rustykalna kuchnia pisze...

Sernik bardzo apetyczny :) a beza wygląda, jakby tak właśnie miało być :) Pozdrawiam

Pan Deserek :) pisze...

Wygląda rewelacyjnie ! musi być pyszniutki :)

Kasiny Kredens pisze...

Właśnie się zabieram do robienia sernika, trochę boje się tej bezy, trzymajcie kciuki :)

Aleksandra K pisze...

wyglada przepysznie, chyba zrobie go na Wielkanoc, tylko musze dorwac adwokat:)

Kasiny Kredens pisze...

Zrobiłam, ale jak pisałam obawiałam się bezy i słusznie się okazało - sernik sam super, smak adwokata gdzieś w tle, nienachalny, ale wyczuwalny. Natomiast nie wiem co w bezie źle poczyniłam - wyglądało ok, ale po pewnym czasie, jak sernik trochę postał, zaczęła się rozwarstwiać i podeszła syropem. Może wiecie co zepsułam?
Pozdrawiam

Justin&Dorothy pisze...

Kasiny Kredens: Ważne jest w bezie włoskiej odpowiednia temp. syropu cukrowego 115-120 stopni. syrop powinien bulgotać i troszkę zmienic kolor na ciemniejszy... byc może miał zbyt niską temp. Jeśli chodzi o pieczenie bezy to musimy być włączona w piekarniku funkcja grila (czyli grzałka górna mocno nagrzana), najlepiej sprawdziłby się jednak palnik :)

Izabela Nowak pisze...

warto go zrobić pyszności

Patrycja pisze...

Lubię serniki z dodatkiem alkoholu. Są wilgotne i aromatyczne!

Obsesja Smaków pisze...

to będzie kolejny sernik do mojej kolekcji, wygląda przepysznie :)