piątek, 21 maja 2010

PIEROGI


"Pierogi z serem - nasze ulubione:) Na słodko lubią je wszyscy domownicy.
Polecamy przepis na ciasto!"

Składniki na ciasto:
  • 3 szklanki mąki (używam pasty flour lub polskiej mąki wrocławskiej)
  • 1 szklanka gorącej wody *
  • 1 jajko
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oleju
Wszystkie składniki umieścić w misie robota i wyrobić (na najwolniejszych obrotach); można oczywiście metodą ręczną.
Ciasto rozwałkować, minimalnie podsypując mąką, na grubość około 2 mm. Wycinać z ciasta krążki, na nich układać czubatą łyżeczkę nadzienia, sklejać. 
Gotować w lekko osolonej wodzie, około 2 minut od wypłynięcia. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Nadzienie serowe:
  • 0,5 kg twarogu zmielonego raz przez maszynkę
  • 1 jajko
  • 3 - 4 łyżki cukru
  • 8 g cukru waniliowego
Wszystkie składniki wymieszać.
* tylko dla przypomnienia - u mnie zawsze szklanka ma 250 ml :)



źródło: pierogi z serem

Brak komentarzy: