wtorek, 27 lipca 2010

POPĘKANE CIASTECZKA CZEKOLADOWE


"Kolejny deszczowy dzień... Przyznam, że nie lubię kiedy cały czas pada. Wtedy najlepszym miejscem w domu jest kuchnia w której przebywamy wiele czasu (szczególnie w wakacje :) ). 
Dziś polecam popękane ciasteczka czekoladowe, które robi się bardzo szybko. Są bardzo chrupiące i mocno czekoladowe..:)"





Ciasteczka czekoladowe (ok. 20 szt)

* 160g mąki pszennej
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 20g gorzkiego kakao
* 130g miękkiego masła
* 70g cukru


Mąkę wymieszać z proszkiem i kakao. Masło utrzeć w misce z cukrem na jasną masę, następnie cały czas miksując dosypywać mąkę z kakao, aż składniki dokładnie się połączą a masa będzie miała jednolity kolor. Z ciasta formować kulki o wadze ok. 18g i spłaszczać na grubość ok. 5 mm. Układać na przygotowanej blasze w odstępach ok. 3 cm (ciastka lekko urosną podczas pieczenia). Piec ok. 15 minut w temp. 170 stopni. Po upieczeniu zostawić na blasze do wystygnięcia.
 

11 komentarzy:

Paula pisze...

wyglądają mega czekoladowo!

Ciastella pisze...

już od jakiegoś czau myśle o tych ciastkach;D pięknie wyszły;D

kasiaaaa24 pisze...

Uwielbiam czekoladowe ciacha! Pyszności :)

asieja pisze...

i ja piekłam te ciasteczka
nie pamiętam tylko czy padał wtedy deszcz

majana pisze...

Wspaniałe ciasteczka.
Musze je kiedyś upiec, mniam:) Częstuję sie:)

gosiaa99 pisze...

Pycha, ciasteczka czekoladowe dobre na poprawe humoru ;)

aga pisze...

cudne te ciasteczka:) i czekoladowe... pycha!

Anonimowy pisze...

bardzo fajne ciasteczka. Zrobiłam wczoraj. Masło, w zasadzie margarynę roztopiłam i ostudzoną ubijałam z cukrem. Potem dosypywałam powoli mąki z kakao. Na końcu mikser ledwo wyrabiał. Ciasto wyszło gęste, w sam raz do lepienia kuleczek, które spłaszczałam. Piekłam dłużej,jakieś pół godziny, może nawet 45 min. w temp. ok. 170 - 180 st. C. Ciastka wyszły kruchutkie, coś w rodzaju piegusków, dlatego zamierzam nast. razem dodać do nich bakalii. Przepis super! I bez jajek :)

Anonimowy pisze...

Przefantastyczne !
szybko , łatwo i niesamowicie pysznie
pozdraiwm

Anonimowy pisze...

Ciasteczka są przewspaniałe!!!
Upiekłam dla dzieciaków i niemal
wszystkie sama wręcz zeżarłam!
Ja dodałam garść orzechów włoskich posiekanych,pycha!!!

Patuśka pisze...

Ciasteczka są po prostu genialne! ;) Są proste w wykonaniu, i baaaardzo smaczne ;) Pyszniutkie do mleka! Wspaniały przepis:) Pozdrawiam!