piątek, 30 lipca 2010

ROGALE MAŚLANE Z MAKIEM

"Jest to mój ulubiony przepis..:) Od dawna chciałam upiec rogaliki maślane, ponieważ bardzo je lubię, więc szukałam dobrego przepisu. I znalazłam już za pierwszym razem ! :)
Rogale są pyszne...
(to mało powiedziane) są nieziemskie...:D  . 
Najlepiej smakują same i z masełkiem. Z pewnością będę piekła te rogaliki nie raz...:D 
Bardzo Gorąco Polecam !!"





Maślane rogale (16 szt.):

* 500g mąki pszennej
* 2 łyżki miodu
* 5 łyżek ciepłej wody
* 30g drożdży świeżych
* 100ml mleka
* 50g masła
* 1 jajko
* 1/4 szklanki cukru
 

Na wierzch:
* 1 jajko
* mak
 
Wykonanie:

Wodę wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i 4 łyżkami mąki. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 15 minut. Masło rozpuścić, gorące zalać zimnym mlekiem, pozostawić do wystudzenia. Do drożdży dodać mąkę, cukier, miód, jajko i masło z mlekiem. Dokładnie wymieszać, przełożyć na oprószony mąką blat i wyrobić elastyczne, niezbyt zwarte ciasto.

Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (powinno podwoić objętość).

Podzielić na dwie części, rozwałkować na kształt koła o średnicy ok. 28 cm (w razie potrzeby można podsypać odrobiną mąki). Oba placki podzielić na 8 trójkątów i zwijać w rogale zaczynając od podstawy.

Układać na przygotowanej blasze, odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie smarować rozmąconym jajkiem i posypać makiem. 

Piec ok. 15-20 minut w temperaturze 180 stopni (piekłam z termoobiegiem).





14 komentarzy:

nicto pisze...

Piekne!

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Wspaniałe! Gdyby nie to, że za kilka godzin wyjeżdżam na wakacje, zaraz zabrałabym się za zagniatanie ciasta:)
Pozdrawiam!

Paula pisze...

wyglądają tak cudownie puchato :)

aga pisze...

wspaniale rogale! i na pewno pyszne:) do tego kubek mleka i jest super jedzonko:)

kornik pisze...

Piękne! Przydałyby się jutro na śniadanie:)

Zaytoon pisze...

Są cudownie wręcz puchate!

majana pisze...

Piękne te rogaliczki. Zjadłabym na śniadanko z masełkiem i dżemem :)

Ciastella pisze...

takich jeszcze nie robiłam, a przepis wydaje się być świetny;DD zapiszę sobie;)

Arvén pisze...

Oj tak, zgadzam się...nie ma niczego lepszego od maślanych rogalików!

asieja pisze...

do tego.. cieniutka warstwa masła i duża łyżeczka dżemu!

Justin&Dorothy pisze...

Do rogalików potrzebna jest najzwyklejsza mąka pszenna jaką na co dzień używamy...:)

Dorothy pisze...

Rogale, to Ci powiem, że istne dzieło sztuki;P

Wiola pisze...

Robiłam te rogaliki, niebo w gębie!! Takie delikatne jak chmurka ;D
Przepis już dodany do zakładek i dodatkowo zapisany w zeszycie ;) A tam zapisuje tylko sprawdzone i warte powtórzenia przepisy, dziękuję ;)

klementynka pisze...

jutro z rana zabieram się za pieczenie:) p.s. świetny blog! pozdrawiam