poniedziałek, 22 listopada 2010

CHLEB CEBULOWY


"Po tygodniu w Katowicach wróciłam do domu, w drzwiach "powitał mnie" piękny zapach cebulowego chlebka upieczonego przez moją pomysłową siostrzyczkę, która jest autorką tego oto przepisu:P... 
Co tu dużo pisać, jest przepyszny! Wnętrze chlebka delikatne, z masełkiem smakuje rewelacyjnie. Wszystkim bardzo smakował :)
 Gorąco Polecamy!"

Składniki:
  • 25 g drożdży świeżych (12,5 g suchych drożdży)
  • 0,5 szklanki letniego mleka
  • 1,5 szklanki letniej wody
  • płaska łyżka cukru
  • 1 łyżka suchego oregano (opcjonalnie)
  • 1,5 łyżki soli
  • 3 łyżki oliwy lub stopionego masła
  • 3 średnie cebule lub 2 duże (pokrojone drobniutko w kostkę i podsmażone na minimalnej ilości oleju na złoty kolor)
  • 950g - 1kg mąki pszennej

W misce wymieszać świeże drożdże, mleko i cukier. Odstawić na 10 minut. Dodać wodę, sól, oliwę/masło, mąkę i cebulę, oregano. Wyrabiać ciasto dotąd aż nie będzie kleić się do dłoni - ma być gładkie i elastyczne (w razie potrzeby podsypywać mąką). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Ciasto ponownie wyrobić i uformować bochenek. Przełożyć na blaszkę wcześniej natłuszczoną lub wyłożoną papierem do pieczenia i ponownie odstawić do napuszenia (na około 40 minut). Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Przed pieczeniem chleba posmarować go jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka i zrobić na górze bochenka nacięcie na kształt krzyża. Piec 45 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego!

11 komentarzy:

EVE pisze...

uwielbiam taki chlebek cebulowy :)))
do tej pory znałam tylko w "ciemnej" wersji, ale Twój biały też wygląda cudnie :)

Anucha pisze...

Jaka pyszna, rumiana skórka, mniamm:)
Czasami kupuję chlebek cebulowy, ale teraz chyba sama się skuszę na upieczenie takiego.
Pozdrawiam serdecznie:)

Zaytoon pisze...

Jeden raz w życiu jadłam cebulowy chlebek i smakował mi nieziemsko.

Gratulacje dla pomysłowej siostry! :)

Krokodyl pisze...

Miły powrót. :-)

Majana pisze...

Jak fajnie!
A chlebek cebulowy to na pewno wielka pyszność:))
Pozdrowienia.

wielgasia pisze...

Jak cebulowy, to napewno pyszny i zdrowy...

Wiosanna pisze...

Oj już widzę, że mojemu Mężczyźnie na pewno się spodoba :)

Russkaya pisze...

U mnie w domu często się robi chlebek cebulowy :) pycha jest!
Chciałam się pochwalić, że zrobiłam gingersnaps z Waszego przepisu - BAJKA :))) Zdjęcia już wkrótce ;) pozdrawiam!

Justin&Dorothy pisze...

Cieszymy się że ciasteczka smakowały :) Z niecierpliwością czekamy na zdjęcia :D:D

Wiola pisze...

Witam :)
Ja zrobiłam ten chlebek, z małą zmianą, a mianowicie w formie bułeczek :) niestety była to konieczność, bo znając mój piekarnik spod bochenka byłby spalony, a wnętrze surowe :/
Jak tylko doczekam się dobrego piekarnika, zrobię chlebek bo przepis wart powtórzenia ;)

Justin&Dorothy pisze...

Ogromnie się ciszymy, że smakuje. Ten chleb u nas w domu zostaje zawsze zjedzony w mgnieniu oka:):):)