"Drożdżówki, które Wam dzisiaj proponujemy zrobiłyśmy na sobotni podwieczorek. Chciałyśmy zaskoczyć zaproszonych gości właśnie w ten dzień. Wiemy, że uwielbiają ciasta drożdżowe, dlatego zdecydowałyśmy się na drożdżówki z nadzieniem serowym i rodzynkami. Drożdżówki nie tylko pięknie się prezentują, lecz wspaniale smakują. Bułeczki są puszyste, delikatne - po prostu "niebo w gębie". Można je jeść na śniadanie, jako dodatek do kawy, szklaneczki mleka itp.:) Polecamy!"
Składniki na 11 dużych drożdżówek:
- 500 g mąki pszennej
- 1 szklanka letniego mleka
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1 duże jajko
- 1/3 szklanki miodu
- pół łyżeczki soli
- 12 g drożdży suchych (3 łyżeczki) lub 25 g drożdży świeżych
Nadzienie:
- 500 g twarogu (u mnie swojski twaróg)
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 łyżka waniliowego proszku budyniowego (ja dodała budyń z zawartością cukru)
- 1 opakowanie cukru waniliowego (18g)
- ok.: 4-5 łyżek cukru pudru
Dodatkowo:
- ok.: 170 g rodzynek
- białko jajka do posmarowania bułeczek
Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, dodając pod koniec rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować z ciasta kulę, odłożyć przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 godziny).
Kiedy ciasto podrośnie postępować w taki sposób:
1. Podzielić ciasto na 11 równych kuleczek.
1. Podzielić ciasto na 11 równych kuleczek.
2,3. Każdą kulkę rozwałkować, posmarować serem i posypać rodzynkami.
6. Rozłożyć ciasto na boki, by powstała bułeczka. Identycznie postąpić z pozostałym ciastem.
Powstałe bułeczki ułożyć na blaszce, w sporych odległościach od siebie, przykryć, odstawić na 30 - 40 minut, do napuszenia. Przed pieczeniem posmarować je białkiem (dodatkowo posypałam kruszonką). Piec w temperaturze 190º przez około 20 minut. Wystudzić na kratce. Smacznego!
przepis na ciasto: źródło
2 komentarze:
U mnie w domu uwielbiają wszystko co z rodzynkami, a Wasze drożdżóweczki wyglądają przepysznie.
Pozdrawiam:)
Pyszne drożdżówki!:-)
Mniam,mniam:)
Prześlij komentarz