sobota, 13 listopada 2010

CZEKOLADOWE RURKI Z KREMEM BANANOWYM

"Przez kilka dni myślałyśmy nad kolejnym naszym autorskim przepisem... i oto są wspaniałe czekoladowe rurki z kremem bananowym. 
Nadzienie jest bardzo delikatne - z dodatkiem jogurtu i miodu smakują  rewelacyjnie.
Byłyśmy bardzo ciekawe reakcji rodzinki, ale nie zawiodłyśmy się na nich :). 
Wszystkim bardzo smakowało, szczególnie mamie i bratu. 
Gorąco Polecamy ! :)"



Składniki na ciasto:
  • 25 dag masła
  • 4 szklanki mąki*
  • łyżka cukru pudru (można pominąć)
  • 4 żółtka
  • 250 g kwaśnej śmietany
  • szczypta soli
  • 3 łyżki kakao*
  • cukier biały kryształ - do posypania
Wykonanie:

Z wymienionych składników zagnieść ciasto, następnie włożyć je do lodówki owinięte w folię na ok. 30 minut.  Po schłodzeniu ciasta rozwałkować je cieniutko, na grubość  1 mm. Pokroić ciasto w paski o szerokości 1,5 cm i nawijać na rurki aluminiowe. Przed włożeniem do piekarnika każdą rureczkę smarować cieniutko białkiem i posypać po górze cukrem.


Składniki na krem:
  • 3 dojrzałe banany
  • 1 śmietana 30%
  • 330 g gęstego jogurtu greckiego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 - 3łyżki cukru pudru (zależy jak słodkie są banany)
  • 370g jogurtu naturalnego
  • 3-4 łyżki żelatyny

Wykonanie: 

Banany zmiksować razem z jogurtem naturalnym i greckim w blenderze. Dodać miód, oraz cukier puder. W osobnym garnku ubić śmietanę. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Kiedy troszkę stężeje powoli wlewać do kremu bananowego. Następnie dodać ubitą śmietankę 30% i łyżką delikatnie wymieszać całość kremu.

Włożyć do lodówki do stężenia. Gdy masa zrobi się gęsta , przy pomocy rękawa cukierniczego nabijać rurki kremem. Smacznego! :)

*Mąkę i kakao najlepiej przesiać przez sito.

ekspresy do kawy poznań

19 komentarzy:

Kaś pisze...

u mnie ta masa na krem nie doczekałaby do nadziania rurek :)

Karolina pisze...

Cudowne:) Ale bym zjadła taką :) A ten krem...mmm :)

chantel pisze...

pyszności

Bella pisze...

wyglądają bardzo zachęcająco - świetny przepis aż mi w myślach zapachniało

magda k. pisze...

wyglądają tak cudownie, że z pewnością bym została ich wielbicielką :)

Gosia pisze...

Zdecydowanie muszę odszukać moje rożki do pieczenia rurek :)

Agnieszka pisze...

W przypadku rurek nie znam umiaru. Rurki czekoladowe z kremem bananowym? Nie potrafię znaleźć przymiotnika, które by je określił, jednak z pewnością zjadłabym wszystkie ze zdjęcia. Pozdrawiam!

majana pisze...

O wow! Z kremem bananowym muszą byc przeeepyszne:)

kasiac pisze...

Wyglądają przepysznie!

Karmel-itka. pisze...

porywam.
i nie tylko jedną.

Evitaa pisze...

Wspaniałe :). Fajnie, że krem ma bananowy smak, coś nowego i ciekawego :). Chętnie kiedyś spróbuję!

kasandraa6 pisze...

ale cudeńka

misiuka pisze...

Bardzo fajny pomysl z tymi rurkami. Widzac skladniki, to musialo wyjsc ich straszna duza ilosc. Czy te rurki mozna zrobic dzien wczesniej, czy sie zrobia za miekkie?

Justin&Dorothy pisze...

Na drugi dzień są miękkie, ale nadal pyszne:):)

Anonimowy pisze...

krem mi w ogóle nie wyszedł taki jak miał być. jest za zadki.. :)

Justin&Dorothy pisze...

Anonimowy: Z tego co pamiętam nam wyszedł gęsty, więc może dodałaś zbyt mało żelatyny :)

ploszek000 pisze...

a jak długo trzeba piec te rurki? bo nie widze nigdzie informacji...

Justin&Dorothy pisze...

ploszek000: 12-15 minut w 180 stopniach :)

Anonimowy pisze...

izomorfia3
Cudne !!!!