środa, 5 stycznia 2011

CIRIOLE - WŁOSKIE BUŁECZKI


"Już nie pamiętamy, kiedy ostatni raz piekłyśmy bułeczki. Zatęskniłyśmy za domowym pieczywem - chrupiącym i cieplutkim.
Będąc we Włoszech w jednej z restauracji na śniadanie dostaliśmy Ciriole z dodatkiem dżemu. Warto było przypomnieć sobie ich smak :).
W oryginalnym przepisie ciasto zawiera tylko mąkę pszenną, my jednak 50 g tej mąki zamieniłyśmy na mąkę pszenną graham.

Bułeczki są pyszne - chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku:)."

Składniki na 8 bułek: (w oryginalnym przepisie wychodzi 6 sztuk, my jednak chciałyśmy mniejsze bułeczki)
  • 450 g mąki pszennej
  • 50 g mąki pszennej graham
  • 225 g wody
  • 23 g oliwy z oliwek
  • 13 g świeżych drożdży
  • 10 g soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
Cukier, połowę ilości wody i drożdże umieszczamy w miseczce, mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy na 10 minut.

Do dużej miski wsypujemy mąkę, sól, oliwę z oliwek i zaczyn. Wyrabiamy ciasto, stopniowo dolewając tyle wody, ile potrzeba. Jeśli wyrabiamy ręcznie powinno nam to zająć około 20 minut, jeśli wykorzystamy mikser - 10. Formujemy kulę, przekładamy do naoliwionej miski i odstawiamy do rośnięcia na 1.5-2 godziny.
 

Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat posypany mąką, dzielimy na 6 porcji, a każdą wałkujemy na owalny placek długości 15 cm. Zwijamy od krótszego boku, przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia i zostawiamy na 40-45 minut w ciepłym miejscu.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 stopni, bułeczki nacinamy z wierzchu wzdłuż i pieczemy około 15-20 minut, aż się zezłocą. Smacznego!


źródło: Włoskie bułeczki

8 komentarzy:

Amber pisze...

Wyglądają cudownie!
Uwielbiam takie pulchne,domowe pieczywo.

Majana pisze...

Jakie ładne te bułeczki! Uwielbiam :)

Russkaya pisze...

Zjadłabym kanapeczkę z taką chrupiącą bułą ;D

kornik pisze...

Robiłam te bułeczki i bardzo mi smakowały. ach, jak patrzę na wasze to ślinka mi cieknie i chyba jutro sobie je upiekę:)

kasiaaaa24 pisze...

Szkoda, że moja kolacja nie składała się z takiej bułeczki :) Pięknie się prezentują.

Karmel-itka. pisze...

rety, rety, jakie urocze!
mmm...

feeriasmakow pisze...

Wyglądają ślicznie. Chętnie wypróbuję ten przepis. Muszą doskonale pasować do włoskich sałatek.

Anonimowy pisze...

Super bułki.
Piekę je średnio co dwa dni i nam smakują;) Nie chce mi się tylko bawić w formowanie, piekę kulki ;D
W sklepie spożywczym takie zawijane kupowałam, nie wiem co oni tam dodają, ale mają specyficzny super smak - pewnie kwestia mąki.

Pozdrawiam i dzięki za przepis