"Batoniki te polecam osobą, które lubią otręby mają specyficzny smak i nie wszystkim przypadną do gustu :). Nie są zbyt słodkie dlatego kolejnym razem dodam więcej miodu. Idealne na przekąskę oraz dla osób dbających o linię :P.
Przepis z moimi zmianami pochodzi ze strony DDTVN. W oryginalnym przepisie batoniki są zrobione z otrębów owsianych (ja miałam akurat w domu pszenne) :D."
Składniki na ok. 16 batoników:
- 150 g otrąb pszennych
- 2 łyżeczki cynamonu
- 0,5 szklanki orzechów włoskich (pokrojonych)
- 70 g masła
- 1 (niepełna) szklanka suszonych śliwek pokrojonych w kostkę (można dodać inne suszone owoce np. morele)
- 2 jajka
- 3 łyżki płynnego miodu (następnym razem dam 5 łyżek)
Przygotowanie:
Masło rozpuścić z miodem w małym garnku. Następnie wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Przelać do formy (ok. 20x20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku w 180°C przez około 20-25 min. Pokroić na podłużne batoniki.
8 komentarzy:
jeszcze nigdy nie próbowałam robić domowych batoników... ale chyba w koncu muszę się za to zabrać bo prezentują się świetnie :)
Uwielbiam sernik z brzoskwiniami, to jeden z moich ulubionych:-)
zrobiłabym, ale boję się, że zjadłabym od razu kilka batoników, co chyba nie byłoby już takie fit :)
przepis zapisuję, bo na pewno warto wypróbować - przy okazji potrenuję silną wolę :)
myślę, że pożarłabym od razu całość i "fit" to to by już nie było ;)
Tak, może i byłyby fit w moim przypadku, gdybym umiała poprzestać na jednym ;)
a znając moją pasję jedzenia to umiaru bym się tam nie dopatrywała :)
Bardzo zdrowa przekąska, z chęcią bym skosztowała jednego batonika.
porywam!
będą idealne na drugie śniadanie ;]
http://www.karmel-itka.blogspot.com
http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
Już tyle razy się do nich przystawiałam, muszę wreszcie je zrobić :)
Prześlij komentarz