sobota, 29 października 2011

KAKAOWE PRECELKI W CZEKOLADZIE


" Dziś przepis na precelki kakaowe. Są kruche, oblane czekoladą. Idealne na słodką przekąskę w czasie dnia :). Polecam ! "


Składniki na precelki:
  • 100g masła
  • 225g mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kakao
  • 7 łyżek cukru
Polewa 
  • 1 łyżka masła
  • 100g czekolady deserowej
Wykonanie:

100 g masła ucieramy z cukrem. Dodajemy jajo i chwilkę miksujemy. Przesiewamy mąkę z kakao i zagniatamy gładkie ciasto. Na 15 minut wkładamy do lodówki.
Po tym czasie toczymy z ciasta wałeczki o grubości ok. 0,5 cm i formujemy z nich precelki.


Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia 8-12 minut w 190 stopniach. Studzimy na kratce. Po tym czasie zanurzamy je w polewie, lub nakładamy ją pędzelkiem. A polewa to po prostu czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej z łyżką masła.

Źródło: Precelki Kakaowe

5 komentarzy:

Russkaya pisze...

Częstuję się dwoma bo bardzo lubię takie smakołyki :) też ostatnio miałam chrapkę na kakaowe precelki ale jakoś mi się o nich zapomniało :P

Monika pisze...

Kakaowe przysmaki na jeden słodki kęs;)

Dusia pisze...

pysznie wyglądają.

Bożena pisze...

Ja też się częstuję..jeśli można...

Arvén pisze...

Aa, idealne! Wspaniale się prezentują :)