"Na dzisiejszy obiad zrobiłam makowe placuszki z gorącym sosem pomarańczowym. Placuszki są bardzo delikatne, a co najważniejsze robi się je bardzo szybko. Gorąco wszystkim polecam!"
Składniki: (10-12 szt placuszków):
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 2-3 łyżki suchego maku
- 1 szklanka maślanki (ja dałam jogurt naturalny)
- 1/2 szklanki mleka (lub mniej w zależności od gęstości ciasta)
- 1 duże jajko
Sos Pomarańczowy:
- 2 pomarańcze obrane i pokrojone na cząstki
- sok z 1 pomarańczy
- 1/2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
- 1/4 łyżeczki utartego świeżego imbiru (opcjonalnie)
- 1-2 łyżki syropu z agawy (fruktozy lub cukru brzozowego) ja dodałam miód
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i makiem. Dodać jajko, maślankę (lub jogurt), rozpuszczony olej kokosowy. Wymieszać. Dodać taką ilość mleka aby ciasto było dość rzadkie, ale nie za bardzo lejące. Rozgrzać patelnię i posmarować oliwą. Placuszki smażyć na średnim ogniu pod przykryciem. Usmażone placuszki trzymać w cieple (np. w piekarniku nagrzanym do temperatury 60 stopni).
Przygotować sos pomarańczowy. Pomarańcze obrać ze skórki i pokroić na cząstki. Na patelnię, lub do szerokiego rondelka wlać sok z pomarańczy. Gotować na dużym ogniu, aż odparuje do połowy objętości. Wrzucić pokrojone pomarańcze, dodać otartą skórkę pomarańczową oraz utarty imbir. Gotować 3-5 minut, aż owoce będą gorące. Dosłodzić do smaku syropem z agawy (fruktozą lub cukrem brzozowym).
Źródło: Makowe Placuszki
7 komentarzy:
Jeszcze takich nie jadłam, muszę kiedyś spróbować. Apetycznie wyglądają :).
Rewelacja...!:)
Placuszki w świątecznym klimacie :) Ale nie przekonują mnie owoce na ciepło...
Bardzo lubię te placuszki, a do tego cudowne, ciepłe pomarańcze. Coś na zimowy poranek :D
Ten gorący sos pomarańczowy zachęca mnie do wypróbowania tego przepisu :)
Bardzo apetyczna i oryginalna propozycja!
Och jakie pyszne placuszki
Prześlij komentarz