"Zdecydowanie ostatnio trafiam na przepisy, które jak dla nas są przepyszne.... :). Ciasto mimo, że jest w dużej mierze oparte ma maśle to jest bardzo delikatne. Masy również nie jest zbyt dużo więc jak dla nas jest to dodatkowa zaleta ciacha :). W oryginalnym przepisie było dużo więcej cukru ja go nieco zmodyfikowałam.
Moim rodzicom szczególnie ten wypiek przypadł do gustu :). Gorąco Polecam!
P.S. Życzę udanej niedzieli w tak piękny i słoneczny dzień, szkoda czasu na siedzenie przy laptopie. Lepiej zajadać się pysznym ciastem na łonie natury :D:D"
Składniki na tortownicę o średnicy 20cm:
Ciasto białe:
- 95 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 55 g miękkiego masła
- 50g cukru
- 3/8 szklanki mleka
- 1 duże białko
Karmelowe ciasto
- 1/2 szklanki + 70 g cukru
- 140 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 70 g miękkiego masła
- 1 duże jajko,
- 1/2 szklanki mleka
Ciasto czekoladowe
- 95 g mąki pszennej
- 1/4 szklanki niesłodzonego kakao w proszku
- 3/8 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 70 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 jajko, lekko ubite
- 1/4 szklanki mleka
Masa maślana:
- 120 g miękkiego masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
Polewa Czekoladowa
- 150g czekolady gorzkiej
- 50g masła
Wykonanie:
Ciasto białe: Wymieszać razem składniki suche. Masło utrzeć razem z cukrem na puszystą masę. Do utartej masy dodawać stopniowo pierwsze składniki suche, potem mleko itd... kończąc na składnikach suchych cały czas ucierając. Osobno ubić białko na sztywną pianę i wmieszać delikatnie do całości. Gotową masę przelać do tortownicy. Piec w 180 stopniach 25 minut. Gotowe ciasto ostudzić na kratce.
Ciasto karmelowe: W garnku umieścić 1/2 szklanki cukru i zrobić karmel. Do gotowego karmelu wlać 1/2 szklanki wrzącej wody całość wymieszać (jeśli zrobiły się grudki cukru po wlaniu wody należy karmel jeszcze podgrzewać na średnim ogniu do rozpuszczenia cukru). Gotowy syrop karmelowy odstawić do wystygnięcia. Suche składniki połączyć w misce. Masło utrzeć w osobnej misce z cukrem, powoli wlewać syrop karmelowy (należy uważać, aby masa się nie zważyła). Dodać do całości jajko i ubijać kilka minut, aż wszystkie składniki dobrze się połączą :). Następnie dodawać na przemian składniki suche i mleko. Ciasto piec w 180 stopniach 35 minut.
Ciasto czekoladowe: Suche składniki połączyć. Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Mleko połączyć z jajkiem i stopniowo dodawać do ubitego kremu maślanego na przemian z mąką. Gotowe ciasto piec 30 minut w 180 stopniach.
Masa Maślana: Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem, do utartej masy stopniowo dodawać kwaśną śmietanę (ważne aby składniki miały temperaturę pokojową, inaczej masa się zważy )
Polewa Czekoladowa: Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić, aby polewa lekko ostygła.
Przełożenie ciasta:
ciasto czekoladowe-masa-ciasto karmelowe-masa-ciasto białe-masa-polewa czekoladowa
Źródło: Cake
11 komentarzy:
o wygląda tak lekko i bajecznie smacznie. super.
Wszystko co pyszne.
mmm pyszne ciacho!
Żeby się nim zajadać na łonie natury najpierw musiałabym wskoczyć do kuchni i je upiec ;-) A nawet na to na razie troszkę szkoda pogody...może ja po prostu sobie jeden kawałek wezmę? Wygląda pięknie, takie warstwowe i bogate :D
Ależ apetyczne ciacho! Porywam kawałeczek i idę po kawusię:)
Ciasto w 100% trafiło w mój gust :)
Fajne ciacho, ma klasę, wygląda bardzo elegancko i musi pysznie smakować!
Mnóstwo dobroci w jednym cieście, mniam :)
wygląda obłędnie!
Ciacho wygląda bardzo smacznie :) Tutaj jednak podobnie - nie mogę przyjąć go do akcji bez banerka lub linka...
Bardzo ładnie się prezentuje. Pozdrawiam Was serdecznie i bardzo wiosennie...
Prześlij komentarz