"Nareszcie wakacje! Wczoraj wróciłam do domu z Katowic już na dobre :). Walizek w tym roku nazbierało się sporo, najgorzej było to wszystko wypakować w domu.
Dziś coś szybkiego, lekkiego i idealnego na nadchodzące upały. Delikatna pianka kawowa, z kawałkami gorzkiej czekolady i z ziarenkami kawy."
Składniki:
- 75 ml mleka
- Laska wanilii
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 2, 5-3 łyżki żelatyny
- 100 g cukru
- 2 żółtka
- 50 ml likieru amaretto
- 30 g gorzkiej czekolady
- 1 duża paczka podłużnych biszkoptów
- 300 ml śmietany 30%
- 1 łyżka posiekanych ziaren kawy
Wykonanie:
Zagotować miąższ i laskę wanilii z mlekiem i kawą w proszku, odstawić na 10 minut. Żelatynę zalać odrobiną gorącej wody, mieszać aż się rozpuści.
Żółtka i cukier ubić na pianę, dodać
likier. Mleko przecedzić i wlać do kremu jajecznego. W kąpieli wodnej
ubić na gęsty krem. Dodać czekoladę. Nie gotować!
Żelatynę rozpuścić w kremie, ciągle mieszając. Ziarna kawy drobno posiekać.
Formę wyłożyć folią (moja forma miała wymiary 20cm x 25 cm). Na dnie położyć biszkopty wierzchem do góry. Skropić likierem. Śmietanę ubić na sztywno i dodać ją z
posiekanymi ziarnami do masy kremowej. Wlać do formy i wyrównać
powierzchnię. Obłożyć pozostałymi biszkoptami lub pokruszyć na górę biszkopty i posypać kawą.
Przykryć folią i odstawić
do lodówki na kilka godzin. Bardzo szybko tężeje i po 2-4 godzinach
jest gotowe do spożycia.
Na początku ziarna kawy są chrupiące a po 24 godzinach nabierają wilgoci i stają się miękkie.
Źródło: Kawowa Terrina
2 komentarze:
...pychota:)!!!
Bardzo mi się podoba, zapisałam przepis :)
Prześlij komentarz