wtorek, 5 marca 2013

DOMOWY KREM "KINDER BUENO"

W dzieciństwie batoniki "Kinder Bueno" były moimi ulubionymi, więc kiedy zobaczyłam przepis na domowy krem na tym blogu nie mogłam go nie zrobić ! :) 
Jest dobry, ale do kremu z batonika jeszcze troszkę mu brakuje :P
Można wykorzystać go do naleśników, placuszków, wafli oraz ciast. 

Justyna


Składniki:
  • 100 g orzechów laskowych
  • pół laski wanilii
  • pół szklanki pełnotłustego mleka
  • 1,5 szklanki odtłuszczonego mleka w proszku
  • kostka dobrego, niesolonego masła
  • 3 łyżki wielokwiatowego miodu
Przygotowanie:W garnuszku, na wolnym ogniu rozpuszczamy kostkę masła, dodajemy do niej ziarenka wanilii i czekamy aż całkowicie się rozpuści. Orzechy delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa, przesypujemy do miski, zalewamy ciepłym, waniliowym masłem i na wolnych obrotach miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy świeże mleko oraz miód. Do masy powoli wsypujemy mleko w proszku, nieustannie mieszając. Kiedy wszystkie składniki się połączą, przelewamy krem do słoiczków i wkładamy do lodówki :).

wizualizacje poznań

24 komentarze:

Aneta pisze...

Jaka pyszna, słodka rozpusta;) Coś czuję, że ten krem będzie mi się śnił po nocach dopóki go nie zrobię;)

Happy Kitchen. pisze...

Kusi mnie ten krem! :)

Unknown pisze...

świetny pomysł:) na pewno wykorzystam przepis do fajnego ciasta:)

Nashelly pisze...

Kinder Bueno.... OMG, ten wafelek jest wprost idealny, naprawdę. Chyba żaden kupny słodycz nie umywa się do tej rozkoszy. A ja również robiłam krem Kinder Bueno! Tylko z własnego autorskiego przepisu - ten z tego blogu zdecydowanie zbytnio smakuje dla mnie mlekiem w proszku. Ja robiłam taki: http://gingerbreath.blox.pl/2013/02/Krem-Kinder-Bueno.html
Również nie jest idealny, ale będę próbować dalej! <3 Pozdrawiam słodko ;)

Inspirowane Smakiem pisze...

Ale wspaniały:)

Kulinarny Zenit pisze...

UWIELBIAM TEN KREM!!! Aaaaa nie wierze, jaki świetny przepis! Koniecznie będę musiała go zrobić!

agnieszka pisze...

Boski przepis! Już go wydrukowałam i niebawem koniecznie zrobię ;)

MasterofDisaster pisze...

Jestem naprawdę ciekawa smaku, bo skład ciekawy. Bardzo słodki efekt?

Justin&Dorothy pisze...

MasterofDisaster: Też była bardzo ciekawa, użyłam 2 łyżek miodu do kremu. Według mnie nie był bardzo słodki. Pozdrawiam :)

Evi pisze...

Nazwa nazwą, ale składniki kremu bardzo kuszące :))

wykrywacz smaku pisze...

musi być pyszny, dziękujemy za zdjęcie!

Moni pisze...

super przepis... trafia na listę rzeczy koniecznie do wypróbowania :)

Paulina | czekolada-utkane.pl pisze...

Musi smakować wybornie! :)

Kulinarna Fuzja pisze...

Musi być pyszny ! Nie jadłam nigdy takiego, domowego kremu, więc chętnie wypróbuje przepis :)
Intryguje mnie tylko to, czy pasuje on z Wasą ?;;p

Justin&Dorothy pisze...

Kulinarna Fuzja: Mi bardzo zasmakował ten krem z Wasą :)

LoveCreations pisze...

wyglada oblednie!! ;)

mysza75 pisze...

Pięknie wygląda :-) i smacznie

bistro mama pisze...

ależ mam ochotę na ten krem :)))

Anonimowy pisze...

czy zamiast orzechów laskowych mogę dodać orzechy włoskie?rysiaa

Justin&Dorothy pisze...

Tak oczywiście. Osobiście jednak polecamy orzechy laskowe - mają specyficzny smak i idealnie pasują do tego kremu.

chocolatespoon pisze...

Koniecznie muszę go zrobić dla mojego Malucha ... i dla siebie oczywiście;)

Patrycja Reszko pisze...

Doskonały, moje dzieciaki oszaleją!

alojs pisze...

To przysmak nie tylko dla małych dzieci :)
Dzękuję za przepis, wykorzystam go do specjałów świątecznych. Pozdrawiam

Kulinarne Wyskoki pisze...

PYCHOTA!!! super pomysł :)