piątek, 29 marca 2013

PINEAPPLE CURD (ANANASOWY CURD)

"Robiłyśmy już wiele kremów, ale ten jest jak dla mnie najlepszy! Nie za słodki, delikatnie kwaśny. Przyrządza się go bardzo szybko. Idealny do ciast, naleśników, placuszków! Polecam!! "
Justyna


Cytuję za autorką:
"Składniki na 1 słoiczek: 

  • 400 g świeżego ananasa (waga po obraniu)
  • 35 g cukru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 płaskie łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka masła

Wykonanie:
Kawałki ananasa zmiksować w blenderze, przetrzeć przez sito, by powstało puree. Przekładamy do garnka, dodajemy cukier, żółtka i jajka oraz mąkę kukurydzianą. Roztrzepujemy wszystko na jednolitą masę. Stawiamy na mały gaz i gotujemy, aż zacznie bulgotać, bardzo często mieszając, by masa nie przypaliła się.
Kiedy masa zacznie bulgotać dodajemy sok z cytryny i masło, mieszamy i gotujemy jeszcze 3-4 minuty - curd powinien zgęstnieć i przypominać konsystencją luźny budyń. Przekładamy do słoiczka, odstawiamy do przestudzenia i zakręcamy nakrętką."

osłona balkonowa

12 komentarzy:

Zielona strona Flinstona pisze...

super przepisik :)

Spiżarnia smaków pisze...

Po udanej przygodzie z lemon curd myślałam o ananasowym eksperymencie. Teraz na pewno go zrobię :)

Mati pisze...

Ananasowy krem? mmmm pychota! Dzisiaj właśnie kupiłem ananas, więc chyba się skuszę :) zapraszam do siebie, może znajdziesz coś dla siebie :)

Magda pisze...

Skoro najlepszy to i ja muszę zrobić! :)

Happy Kitchen. pisze...

Po świętach muszę rozpocząć przygodę z "curdami" :)

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

ooo ananasowego jeszcze nie próbowałam ;) świetny pomysł :)

Jey pisze...

ooo,wygląda idealnie. tak zdrowo i świeżo, tak puszyście nawet :D

Jomo pisze...

Wesołych Świąt!
:)

Kammie @ Sensual Appeal pisze...

Bardzo fajny przepis. Nigdy nie mialam "curd", w stanach taki cytrynowy jest popularny ale ja dalej jakos nie mialam go.

Zielaczek pisze...

Wspaniały przepis :)

Agata Wulkiewicz pisze...

A ile czasu można takie cudo przechowywać w lodówce???
http://zaczynamyoddeseru.blogspot.com/

Justin&Dorothy pisze...

Agata Wulkiewicz: Ananasowy Krem nie należy zbyt długo przechowywać, wydaje mi się, że bezpiecznie będzie do 2 dni w lodówce :)