środa, 17 kwietnia 2013

SERNIK KRAKOWSKI

"Serniki są naszymi ulubionymi wypiekami, ich nigdy sobie nie odmówimy. Dziś prezentujemy przepis na tradycyjny sernik krakowski z kratką. Ciężki i "konkretny" czyli taki, który nam smakuje najbardziej !"

Justyna i Dorota


Kruche Ciasto:
  • 250g mąki pszennej
  • 125g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 50g cukru pudru
Masa Serowa:
  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 5 jaj
  • 100g masła
  • 100ml śmietany 30%
  • 150g cukru (można dodać więcej)
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać masło w kawałkach i rozcierać palcami aż powstaną grudki, dodać jajko, cukier waniliowy i przesiany cukier puder. Mieszać aż składniki się połączą - nie wyrabiać zbyt długo. Uformować kulę, lekko spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
Prostokątną foremkę (np. 21x28cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta odkroić 1/3, resztę cienko rozwałkować i wyłożyć nim dno. Po nakłuwać widelcem, schłodzić 30 minut. Potem wstawić do piekarnika i piec 15 minut w 180st.C. W tym czasie przygotowujemy nadzienie.
Masło utrzeć z cukrem. Ucierając dodawać po 1 żółtku, masa powinna być puszysta. Następnie dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i ser. Ucierać aż masa będzie gładka i puszysta. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy.
Masę serową wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać powierzchnię. Pozostałe ciasto wałkujemy na 3-4mm placek i radełkiem tniemy na paski 1-1,5cm. Z pasków ułożyć na serze krateczkę i posmarować roztrzepanym żółtkiem. Piec 50-60 minut. Studzić w uchylonym piekarniku.

Lukier:
  • 225 cukru pudru
  • 1 białko
  • kilka kropel soku z  cytryny
 Cukier przesiać. Ucierać z białkiem oraz sokiem aż będzie gęsty i puszysty. Ostudzony sernik polukrować (tylko kratkę). Gdy lukier zastygnie można kroić.



Źródło: Sernik Krakowski

15 komentarzy:

Ela D. pisze...

mmmm...nasz ulubiony!!!
Pozdrawiamy:):)
Tapenda

Kasieńka pisze...

Wygląda pięknie! Taki rumiany! Zjadłabym choć kawałeczek :)

Dominika pisze...

nie widziałam jeszcze takiego sernika z kratką! ale ja też taki ciężki lubię najbardziej!

Bo(ro)n Appétit pisze...

Uwielbiam :-)

Barbara Wójcik pisze...

Dziewczyny, jak dobrze, że do Was trafiłam, kocham jeść. Ale robię też inne rzeczy, zapraszam do mnie na 5porroku.blogspot.com
Pozdrowionka:-)

madlene17 pisze...

Ja też uwielbiam takie "ciężkie" serniki:) najlepiej z dużą ilością rodzynek i skórki pomarańczowej:)

codojedzenia pisze...

piekny serniczek! Takiego to dawno nie jadlam!

pieczarka mySia pisze...

Wygląda wspaniale! :)

Kulinarny Zenit pisze...

Kocham serniki, a Twój wygląda tak pysznie! U mnie aktualnie brak ciasta :( MUSZĘ UPIEC! :D

Majana pisze...

Przepiękny i pyszny.
Robiłam na święta krakowski, u mnie nigdy kratki nie widać hehe:D.
A u Was wzorcowa kratka:)

Kuchnia Na Obcasach pisze...

Bardzo elegancko wygląda, musi być przepyszny :)

rustykalna kuchnia pisze...

I ja lubię gęste i ciężkie serniki :) Ten wygląda niesamowicie!!!

Anonimowy pisze...

i ja się dołączę... jeju, jaki on piękny!!! :)
________
http://kuchniasentymentalna.wordpress.com/

Sylvia / Happiness is homemade pisze...

Piękny sernik! Choć fanką takich serników nie jestem, od czasu do czasu na kawałek bym się skusiła :)

ladylaura. pisze...

Cudo,tylko w Polsce mozna dostac ser na taki sernik,pozdrawiam.