poniedziałek, 5 lipca 2010

"Spritzgebäck" - NIEMIECKIE KRUCHE CIASTECZKA

"W sobotę mamy zjazd rodzinny z okazji imienin taty. Mamy tydzień czasu by "zachwycić podniebienie" gości. Wypróbowałyśmy więc przepis na niemieckie kruche i maślane ciasteczka - "Spritzgebäck". 
W Niemczech piecze się je na Święta.  

Przy pieczeniu tych ciasteczek najważniejsze jest by przez chwilę je zapiec w wyższej temperaturze, by nie straciły swojego kształtu. Nam bardzo smakowały, uwielbiamy takie kruche ciastka. Gorąco polecamy!"


Składniki na około 35 ciastek:
  • 100 g cukru pudru królewskiego
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 łyżeczki mleka 
  • 1 średniej wielkości jajko
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • szczypta soli
  • 50 g gorzkiej czekolady, startej na tarce o małych oczkach
  • 270 g mąki pszennej
Cukier puder przesiać. Masło pokroić na kostki. Masło utrzeć z cukrem na lekką, puszystą masę. Stopniowo dodawać mleko, cukier wanilinowy, sól, jajko, miksując po każdym dodaniu.
Do masy ostrożnie dodać startą czekoladę i mąkę, wymieszać. Ciasto umieścić w rękawie cukierniczym z końcówką w kształcie gwiazdy (lub w maszynce do ciastek)*. Wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, w niedużych odstępach.
Piec w 180°C przez około 15 minut (pierwsze 2 minuty warto ciasteczka zapiec w 190ºC i blisko grzałki, by się nie rozlały). Studzić na kratce. Smacznego :) 

* masę przed umieszczeniem w maszynce warto krótko schłodzić.


Przepis pochodzi z tej strony.


1 komentarz:

asieja pisze...

z czekoladą.. pysznie!