"Sernik pieczony z okazji urodzin siostrzyczki:*
Justynko,
Życzę Ci wszystkiego co najlepsze:
* Miłości - tej jedynej, najpiękniejszej;
* Uśmiechu - towarzyszącego Ci w codziennym życiu;
*Wytrwałości - w dążeniu do zamierzonych celów;
*Spełnienia marzeń - tych malutkich i dużych;
*Zdrówka, które jest w życiu najważniejsze.
Wiedz, że zawsze Ci pomogę, zawsze możesz liczyć na moje wsparcie i dobre słowo. Będę tęsknić, kiedy będziesz w K.:*
Sto lat!:*
Dorothy"
Składniki na ciasto:
- 5 białek
- 4 - 5 łyżek cukru pudru
- 50 g mąki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 85 g stopionej margaryny
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki wiórek kokosowych
Sposób:
Jajka obijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sito. Następnie mieszamy z kokosem. Całość wsypujemy do ubitych białek i delikatnie mieszamy (nie mikserem!) Dodajemy również zimną, stopioną margarynę. Ciasto przekładamy na wyłożoną pergaminem do pieczenia tortownicę o średnicy: 21 cm. Pieczemy w temperaturze 160 - 170 stopni, ok. 30 minut, do tzw.: "suchego patyczka".
Zimne ciasto przekroić na połową. Nasączamy blaty sokiem z połowy cytryny i 1/3 szklanką wody.
Dodatkowo:
- 100 gramów czekolady deserowej (u mnie "Wedel")
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i smarujemy nią pierwszy blat ciasta.
Składniki na masę serową i galaretkę truskawkową:
- 450 g twarogu (użyłam: Twaróg Delikatny Rodzinny śmietankowy "Président")
- ok. 210 g gęstego jogurtu naturalnego
- 450-500 gramów truskawek
- 3 łyżki żelatyny
- cukier puder (ok. 3 łyżki, w trakcie przyrządzania masy serowej należy spróbować czy jest dość słodka, w razie potrzeby dodać więcej cukru)
Masa serowa:
250 g truskawek rozdrabniamy w blenderze kuchennym. Dodajemy cukier puder, ser, jogurt i mieszamy wszystko na gładką masę.
3 łyżki żelatyny wsypujemy do szklanki, zalewamy wrzątkiem - ok. pół szklanki. Mieszamy, do rozpuszczenia i wystudzenia żelatyny. Następnie wlewamy ją do masy serowej, mieszamy i wykładamy na biszkopt włożony do tortownicy*. Przykrywamy 2 częścią ciasta. Całość wkładamy do zamrażarki na ok.: 10-15 minut - na czas przygotowania galaretki truskawkowej.
Galaretka truskawkowa:
Truskawki: 200-250 g rozdrobnić tak jak poprzednio. Galaretkę wsypać do szklanki, zalać wrzątkiem (ok. 2/3 szklanki) i wymieszać dokładnie. Zimną galaretkę wlać do rozdrobnionych truskawek i wymieszać. Całość wylać na 2 biszkopt. Wożyć ponownie do zamrażarki na ok. 10-15 minut.
Następnie włożyć gotowy sernik na noc do lodówki. Przed podaniem posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego!
* Tortownicę wyłożyłam po bokach pergaminem:
Najpierw posmarowałam cieniutko boki margaryną i obłożyłam papierem. Dzięki temu, po odpięciu boków tortownicy i zdjęciu pergaminu tort miał równiutkie boki:)
13 komentarzy:
Wszystkiego najlepszego ode mnie!
A sernik piękny.
Pozdrawiam.
Piękny serniczek! Taka wypasiona wersja:)
A dla Siostry wszystkiego co najlepsze :)
Ojejku, gdyby mi ktoś na urodziny takie ciacho przygotował...
Dołączam się do życzeń, oczywiście! :)
pięknie wygląda...;)
Bardzo dziękuję wszystkim za życzenia i Tobie siostrzyczko! :-) Serniczek był przepyszny, delikatny, nie za słodki :) REWELACJA!
Sernik przepiękny, ale skoro i przepyszny to pozostaje dołączyć się do życzeń i życzyć spełnienia...
Wszystkiego najpiękniejszego!!!
oj piękny ten serniczek, piękny i pyszny. Aż się rozmarzyłam :-)
dużo zdrówka, szczęścia i miłości dla siostry! ;]
piękny serniczek. jak tort, taki prawdziwie urodzinowy ;]
najlepszego!!!...sernik śliczny
piękne ciasto ! :)
wszystkiego naj, naj, najlepszego!!!
sernik jest cudny:) i ten smak - truskawkowy, ach pychota:)
Sto lat !!!
Łał! Ale wypasiony torcik ! Zupełnie bym się nie pogniewała gdyby mi ktoś sprawił takie ciacho :)
Prześlij komentarz