"Dziś polecamy Domowe Krakersy - są przepyszne, chrupiące, z dodatkiem sera żółtego i czosnku smakują "wybornie". Idealne na przekąskę w ciągu dnia."
Składnik na ok. 36 krakersów:
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 1/2 szklanki mąki razowej pszennej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- ¼ łyżeczki soli
- 6 łyżek masła
- 1 łyżeczka miodu
- 1 ząbek czosnku
- 2-3 łyżeczki przyprawy do pizzy
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 szklanki startego sera żółtego na drobnych oczkach
Sposób przyrządzania:
Wsyp do miski mąkę, sól, sodę, przyprawy i wyciśnięty ząbek czosnku. W garnuszku roztop masło z miodem i dodaj do miski z suchymi składnikami. Na samym końcu dodaj ser żółty.
Nie zgniataj, ani nie mieszaj całości zbyt długo. Połóż ciasto na stolnicy posypanej mąką i rozwałkuj je na grubość 3 mm.
Pokrój ciasto w kwadraciki o boku 5 cm, ponakłuwaj je widelcem i przekrój po przekątnej, aby powstały trójkąciki. Układaj na grubo wysmarowanej tłuszczem blasze i piecz przez 10 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°. Ostudź na papierze woskowanym.
Pokrój ciasto w kwadraciki o boku 5 cm, ponakłuwaj je widelcem i przekrój po przekątnej, aby powstały trójkąciki. Układaj na grubo wysmarowanej tłuszczem blasze i piecz przez 10 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°. Ostudź na papierze woskowanym.
Źródło: Krakersy
8 komentarzy:
Mmm pysznie wyglądają. Skusiłabym się :)
super, lubię takie podgryzacze;)
Muszą być pyszne z tym czosnkiem i serem! Ja jeszcze nigdy nie robiłam krakersów w domu. Pora spróbować :) Pozdrawiam!
przepadam za krakersami!
i w dodatku te są pewnie 1000000000 razy zdrowsze niż kupne
Swietna karnawalowa przekaska! Jesli bede robic jakas domowa impreze, na pewno wykorzystam :)
ale super wyglądają, mają bardzo ładną fakturę :)
chyba je zrobię na jutrzejszą domówkę!
ba, domowe najlepsze!
Prześlij komentarz