piątek, 14 stycznia 2011

DOMOWE KRAKERSY


"Dziś polecamy Domowe Krakersy - są przepyszne, chrupiące, z dodatkiem sera żółtego i czosnku smakują "wybornie". Idealne na przekąskę w ciągu dnia."


Składnik na ok. 36 krakersów:
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej 
  • 1 1/2 szklanki mąki razowej pszennej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • ¼ łyżeczki soli
  • 6 łyżek masła
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 łyżeczki przyprawy do pizzy
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 szklanki startego sera żółtego na drobnych oczkach

Sposób przyrządzania:

Wsyp do miski mąkę, sól, sodę, przyprawy i wyciśnięty ząbek czosnku. W garnuszku roztop masło z miodem i dodaj do miski z suchymi składnikami. Na samym końcu dodaj ser żółty. 
Nie zgniataj, ani nie mieszaj całości zbyt długo. Połóż ciasto na stolnicy posypanej mąką i rozwałkuj je na grubość 3 mm.

Pokrój ciasto w kwadraciki o boku 5 cm, ponakłuwaj je widelcem i przekrój po przekątnej, aby powstały trójkąciki. Układaj na grubo wysmarowanej tłuszczem blasze i piecz przez 10 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°. Ostudź na papierze woskowanym.

Źródło: Krakersy

8 komentarzy:

Eff pisze...

Mmm pysznie wyglądają. Skusiłabym się :)

Panna Malwinna pisze...

super, lubię takie podgryzacze;)

Unknown pisze...

Muszą być pyszne z tym czosnkiem i serem! Ja jeszcze nigdy nie robiłam krakersów w domu. Pora spróbować :) Pozdrawiam!

Anonimowy pisze...

przepadam za krakersami!
i w dodatku te są pewnie 1000000000 razy zdrowsze niż kupne

Maggie pisze...

Swietna karnawalowa przekaska! Jesli bede robic jakas domowa impreze, na pewno wykorzystam :)

chantel pisze...

ale super wyglądają, mają bardzo ładną fakturę :)

Agata Chmielewska (Kurczak) pisze...

chyba je zrobię na jutrzejszą domówkę!

Karmel-itka pisze...

ba, domowe najlepsze!