"Wspaniałe kruche maślano-czekoladowe ciasteczka, takie lubię najbardziej :). Zrobiłam je z okazji Dnia Babci i Dziadka. Również może to być wspaniała niespodzianka dla kogoś nam bardzo bliskiego, z racji tego, że niedługo Walentynki :). Gorąco Polecam!"
Składniki:
- 225g masła
- 140g cukru pudru
- 1 żółtko, lekko ubite
- 250g mąki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 3 łyżki kakao w proszku
Wykonanie:
Masło i cukier utrzeć na puszystą masę, dodając stopniowo lekko ubite żółtka. Podzielić ciasto na 2 części. Do pierwszej połowy dodać 140g mąki, dokładnie połączyć. Zrobić z ciasta kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce 30 min. Do drugiej połowy ciasta dodajemy pozostałą przesianą mąkę i kakao. Gotowe ciasto również wkładamy do lodówki na 30 min.
Z schłodzonego i rozwałkowanego ciasta wykrawamy serduszka, które potem łączymy razem tak jak na zdjęciu powyżej :). Piec w 190 stopniach 10-15 minut.
7 komentarzy:
Smak dzieciństwa. Po co kupować, jak można zrobić swoje, prawda? Dziś wieczór ruszam do akcji!
Dietetyczne Przepisy: Oj tak, ciasteczka ze sklepu to nie to samo co domowe :)
Lubię takie ciasteczka domowego wypieku. A Wasze są jeszcze bardzo urocze:)
ladniutkie, idealne do schrupania:)
ile tu miłości :)
ach, chciałoby się dostać puszkę takich od ukochanej osoby... :)
Bardzo ładne serduszka :)
Prześlij komentarz