sobota, 26 maja 2012

BISZKOPCIKI Z TRUSKAWKAMI



"Dziś z okazji Dnia Matki na naszym blogu biszkopciki z czekoladową bitą śmietaną i truskawkami. Oczywiście po zrobieniu 4 zniknęły one migiem.... :). Wszyscy czekali kiedy będą mogli jeść. Braciszkowi smakowało szczególnie bo wszystko co z czekoladą dla niego jest pyszne ! :). 
Życzymy miłego popołudnia"

Ciasto na 12 biszkopcików:
  • 2 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki cukru 
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 5 dag masła 
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/4 szklanki śmietany 30%

Masa:
  • 1 1/2 szklanki śmietany 30%
  • 3 łyżki cukru pudru (można dodać więcej)
  • 100g czekolady deserowej
  • 400g truskawek

Wykonanie:

Mąkę łączymy z cukrem, proszkiem do pieczenia. Dodajemy zimne kawałeczki masła i wyrabiamy widelcem kruszonkę. Mieszamy jogurt ze śmietaną. Łączymy z kruszonką, wyrabiamy, aż powstanie ciasto. Zawijamy w folię, wstawiamy na 30 min do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 1 cm i wycinamy kółka. Układamy je na nienatłuszczonej blasze, smarujemy śmietaną i posypujemy cukrem. Pieczemy na złoty kolor (15 min), studzimy. 


Robimy masę: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do wystygnięcia. Śmietanę schładzamy, ubijamy z cukrem. Do ubitej śmietany dodajemy wystudzoną czekoladę, całość mieszamy.
Upieczone biszkopciki kroimy wszerz na pół, na spodach rozkładamy truskawki pokrojone na ćwiartki, a na nich bitą śmietanę. Przykrywamy wierzchami biszkopcików.

3 komentarze:

Krejzolita pisze...

mniam~!!

Unknown pisze...

najlepsze połączenie !mniam ;)

Eff pisze...

Strasznie mi słodko w ten weekend, ale jak patrzę na te zdjęcia, to chętnie bym jeszcze i biszkopcików spróbowała :).