"Dziś
z okazji Dnia Matki na naszym blogu biszkopciki z czekoladową bitą
śmietaną i truskawkami. Oczywiście po zrobieniu 4 zniknęły
one migiem.... :). Wszyscy czekali kiedy będą mogli jeść. Braciszkowi
smakowało szczególnie bo wszystko co z czekoladą dla niego jest pyszne !
:).
Życzymy miłego popołudnia"
Ciasto na 12 biszkopcików:
- 2 szklanki mąki
- 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 5 dag masła
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1/4 szklanki śmietany 30%
Masa:
- 1 1/2 szklanki śmietany 30%
- 3 łyżki cukru pudru (można dodać więcej)
- 100g czekolady deserowej
- 400g truskawek
Wykonanie:
Mąkę łączymy z
cukrem, proszkiem do pieczenia. Dodajemy zimne kawałeczki masła i
wyrabiamy widelcem kruszonkę. Mieszamy jogurt ze śmietaną.
Łączymy z kruszonką, wyrabiamy, aż powstanie ciasto. Zawijamy w folię,
wstawiamy na 30 min do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Ciasto rozwałkowujemy
na grubość 1 cm i wycinamy kółka. Układamy je na nienatłuszczonej blasze,
smarujemy śmietaną i posypujemy cukrem. Pieczemy na złoty kolor (15 min),
studzimy.
Robimy
masę: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do
wystygnięcia. Śmietanę schładzamy, ubijamy z cukrem. Do ubitej śmietany
dodajemy wystudzoną czekoladę, całość mieszamy.
Upieczone
biszkopciki kroimy wszerz na pół, na spodach rozkładamy truskawki pokrojone na ćwiartki, a na nich
bitą śmietanę. Przykrywamy wierzchami biszkopcików.
3 komentarze:
mniam~!!
najlepsze połączenie !mniam ;)
Strasznie mi słodko w ten weekend, ale jak patrzę na te zdjęcia, to chętnie bym jeszcze i biszkopcików spróbowała :).
Prześlij komentarz