sobota, 19 maja 2012

KRUCHE CIASTECZKA - CHRYZANTEMY



"Kiedy zobaczyłam ten przepis na tym blogu wiedziałam, że muszę je zrobić! Spodobał mi się bardzo kształt ciasteczek. Zrobiłam je z marmoladą, ale wypróbuję z pewnością też z nadzieniem wytrawnym. 
Ciasteczka są bardzo dobre, kruche, długo utrzymują świeżość. 
Przyznam jest z nimi troszkę pracy, ale dla takiego efektu warto!! :)"

Justin

Składniki (8 sztuk):

Ciasto
  • 200 g mąki pszennej
  • 25g cukru pudru
  • 90 g smalcu (użyłam masła )
  • 50-60 ml ciepłej wody
Nadzienie
  • marmolada wieloowocowa
Wykonanie:
120 g mąki pszennej przesiewamy, dodajemy cukier i 50 g masła pokrojonego w kostkę. Rozcieramy palcami tłuszcz z mąką lub krótko miksujemy. Stopniowo wlewamy ciepłą wodę, tak by ciasto uzyskało miękką, lecz nie lepką konsystencję. Gładkie ciasto owijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez 20-30 minut.
Pozostałą pszenną mąkę zagniatamy z 40 g masła. Gdyby ciasto było zbyt twarde, to wystarczy go dłużej wyrabiać. Zbyt miękkie –schładzamy. Powinno mieć taką samą konsystencję jak ciasto schładzane w lodówce.


Oba rodzaje ciasta dzielimy na osiem równych części, formując z nich niewielkie kulki.  Aby ciasto nie obsychało przykrywamy je folią.
Porcję z ciasta tłuszczowo - cukrowego, rozpłaszczamy na placek i lekko wałkujemy. Układamy małą kulkę na środku rozwałkowanego koła, zbieramy zewnętrzne brzegi ciasta i sklejamy u góry, tworząc zgrabną piłkę.
Ciasto spłaszczamy i wałkujemy na owalny placek, który następnie ściśle rolujemy.
Obracamy rolkę ciasta o 90 stopni i ponownie wałkujemy na długi, wąski owal, który ponownie ściśle rolujemy.  Powtarzamy w/w czynności formowania ze wszystkimi porcjami ciasta. Gotowe rolki odstawiamy na 15 minut, by ciasto odpoczęło.( Ważne i tej czynności nie pomijamy )
Ciasto i wałek podczas wałkowania, bardzo oszczędnie podsypujemy mąką, aby nie zrobiło się zbyt suche.
W zależności od tego ilu płatkowe mają być nasze ciasteczka, będziemy wałkować rolki na placuszki o średnicy od 6-dla 8 płatkowych do 8 dla 12 -płatkowych kwiatków.
 Rolkę ciasta, stawiamy pionowo ( na ślimaku, dzięki czemu uzyskamy delikatne listkowanie ciasta), spłaszczamy i wałkujemy na placuszek. Układamy na środku koła nadzienie, zbieramy krawędzie ciasta i ściśle zlepiamy na górze.
 
Układamy sklejeniem na blacie, delikatnie spłaszczamy na 6-8 cm placuszki, uważając by ciasto nie popękało pod naporem dłoni.
Nacinamy na 8-12 części nie dochodząc do środka ciasta i skręcamy każdy płatek o 90 stopni. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C.
Ciastka smarujemy żółtkiem lub białkiem i posypujemy środki kwiatków grubym cukrem. Pieczemy około 25 minut lub do uzyskania lekko złotego koloru. Studzimy na blasze.


12 komentarzy:

Paulina pisze...

są wspaniałe:) wyglądają na smaczne:D

Krejzolita pisze...

mniam:)

Jagna pisze...

wyglądają apetycznie :)

chochlikikuchenne pisze...

Strasznie skomplikowanie to wyglada! :))
Ale ciastecza sa poprostu wspaniale! :D

Peonia pisze...

Jak dla mnie to chyba zbyt skomplikowane. Ale bardzo mi się podobają:) Może sie skuszę:)

Rocksanka pisze...

prześliczne, małe dziełka sztuki. :)
w sam raz na dzisiejszą, ogólnopolską Noc Muzeów :)

Lovelykate pisze...

Wyglądają pięknie. Kształt cudowny :)

Arvén pisze...

Wow. Niesamowite, są tak piękne że aż szkoda po nie sięgnąć ;)

Izaa pisze...

świetne!!! tez je muszę kiedyś zrobić ;)

Gosia pisze...

ale piękne!

Brenia pisze...

Uroczo wyglądają te ciasteczka :)

Krejzolita pisze...

mniam:)