"Od dawna przepis ten mieści się w naszym notatniku i zawsze był odkładany na później.
W końcu postanowiłam go zrobić.
Chlebek jest wilgotny i dość słodki, dlatego następnym razem dam mniej cukru. W trakcie pieczenia w kuchni unosi się wspaniały zapach bananów :).
Ciasto to jest idealne jeśli jesteście zapracowani i nie macie czasu na upieczenie ciacha. W tym przepisie wystarczy tylko wszystko ze sobą połączyć, upiec i można się zajadać :)"
Składniki
- 4 bardzo dojrzałe banany
- 150 g brązowego cukru (następnym razem dam 100g :))
- 1 jajko, rozbełtane
- 75 g miękkiego masła
- 1 cukier waniliowy
- 170 g mąki
- 1 łyżeczka sody
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180 st C. Podłużną formę o długości 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Banany rozgnieść widelcem, połączyć z cukrem, jajkiem, masłem i wanilią. Mąkę wymieszać z sodą i dodać do bananów. Dokładnie wymieszać.Wlać do formy, wstawić do piekarnika i piec godzinę. Po upieczeniu ostudzić w formie.
Żródło: Chlebek Bananowy
3 komentarze:
Jejku... jaki ten Twój chlebek jasny. Też ostatnio robiłam i wyszedł mi dosłownie brązowy! :D
Wczoraj robiłam bardzo podobny - pycha:)
Świetny przepis!
Prześlij komentarz