sobota, 23 czerwca 2012

CHLEBEK BANANOWY


"Od dawna przepis ten mieści się w naszym notatniku i zawsze był odkładany na później. 
W końcu postanowiłam go zrobić. 
Chlebek jest wilgotny i dość słodki, dlatego następnym razem dam mniej cukru. W trakcie pieczenia w kuchni unosi się wspaniały zapach bananów :).
Ciasto to jest idealne jeśli jesteście zapracowani i nie macie czasu na upieczenie ciacha. W tym przepisie wystarczy tylko wszystko ze sobą połączyć, upiec i można się zajadać :)"


Składniki
  • 4 bardzo dojrzałe banany
  • 150 g brązowego cukru (następnym razem dam 100g :))
  • 1 jajko, rozbełtane
  • 75 g miękkiego masła
  • 1 cukier waniliowy
  • 170 g mąki
  • 1 łyżeczka sody
Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180 st C. Podłużną formę o długości 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Banany rozgnieść widelcem, połączyć z cukrem, jajkiem, masłem i wanilią. Mąkę wymieszać z sodą i dodać do bananów. Dokładnie wymieszać.Wlać do formy, wstawić do piekarnika i piec godzinę. Po upieczeniu ostudzić w formie.

Żródło: Chlebek Bananowy

3 komentarze:

kuchcikOla pisze...

Jejku... jaki ten Twój chlebek jasny. Też ostatnio robiłam i wyszedł mi dosłownie brązowy! :D

Magdalena pisze...

Wczoraj robiłam bardzo podobny - pycha:)

Forex pisze...

Świetny przepis!