"Kiedy zobaczyłam ciasteczka na blogu "Moje Ekspresje Kulinarne", które prezentują się nieziemsko, wiedziałam, że muszę je zrobić. Bardzo byłam ciekawa połączenia czekolady z masłem orzechowym.
Nie zawiodłam się, bo wyszły idealne... mięciutkie w środku, lepkie i mocno czekoladowe.
W czasie sesji taki zastrzyk energii z pewnością się przyda :).
Polecam!"
W czasie sesji taki zastrzyk energii z pewnością się przyda :).
Polecam!"
Justyna
Cytuję za autorką:
"Składniki na 12
ciastek:
- 350g ciemnej czekolady pokrojonej na małe kawałki (dałam 200g)
- 40g masła
- 2 jajka
- 100g drobnego cukru (dałam 70g)
- 35g przesianej mąki pszennej
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Do przełożenia
:
- 100g cukru pudru (dałam 65g)
- 280g masła orzechowego
- kilka łyżek śmietanki (2-3)
Wykonanie:
Piekarnik
nastawić na 180*C. Około 250g
czekolady i masło roztopić w garnuszku o grubym dnie ( na małym ogniu) Odstawić
do przestudzenia. Jajka, ekstrakt
i cukier utrzeć mikserem na gładka puszysta masę(około 5 minut mikserem na
szybkich obrotach). Zmniejszyć obroty i powoli dodawać lekko przestudzoną
czekoladę. Wsypać przesianą mąkę, proszek,resztę kawałków czekolady i
ekstrakt.Wymieszać i odstawić na 10 minut. W między czasie
przygotować jedną dużą lub dwie mniejsze blachy wyłożone papierem do pieczenia. Ciasto nabierać
łyżką i w odstępach układać na blachach. Powinno nam wyjść około 24 sztuk.
Pieczemy w
180*C przez około 9 minut, aż ciasteczka lekko podrosną i popękają od góry(
przy dotknięciu będą miękkie i delikatne). Upieczone wyjmujemy w piekarnika i
nie ściągamy z blachy dopóki nie wystygną całkowicie.
Masło orzechowe
łączymy z cukrem i dolewamy kilka łyżek słodkiej śmietanki. Miksujemy przez
minutę do uzyskania gładkiej masy. Ciasteczka
przekładamy masą orzechową i podajemy."
8 komentarzy:
Mniam, wyglądają znakomicie. :)
fajne:) choć mówię słodyczom nie!!!
Genialne! muszę spróbować:)
świetnie wygląda, fajny przepis:):)
Zjadłabym teraz takie pyszne ciasteczko, pozdrawiam :-).
Absolutnie odlotowe!!! :)
Wyglądają świetnie, a musiały smakować jeszcze lepiej :)
musze wypróbować
http://deserlandia.blogspot.com
Prześlij komentarz