niedziela, 7 kwietnia 2013

SERNIK Z KWAŚNĄ ŚMIETANĄ I ANANASOWYM CURDEM

"Taki oto sernik gościł na naszym Wielkanocnym stole. Bez spodu, z dużą ilością sera (aż 1,5kg :P), z dodatkiem drobnych wiórek kokosu. Wierzch z kwaśną śmietaną i ananasowym curdem. Nikogo nie muszę przekonywać, że wyszedł fantastycznie !"

Justyna


Składniki:
  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 6 jajek
  • 150 ml śmietany 30%
  • 25g cukru wanilinowego
  • 1 szklanka drobnych wiórek kokosu
Wierzch sernika:
  • 1 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ok. 150 g ananasowego curdu z tego przepisu

Wykonanie:

Do misy miksera włożyć ser, cukier i mąkę. Miksować na średnich obrotach, aż masa będzie gładka i jednolita. Dodawać po jednym jajku cały czas miksując.
Następnie wlewamy śmietankę, całość zmiksować na małych obrotach do połączenia się składników.
Masę wylać do przygotowanej formy o wymiarach 20 cm x 35 cm, wstawić do środkowej części piekarnika, nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez kolejne 1 i 1/2 godziny, do czasu aż masa serowa się zetnie (środek może pozostać nieco luźniejszy).
Sernik wyjąć z piekarnika i rozprowadzić na nim śmietanę wymieszaną z cukrem. Do rękawa cukierniczego nakładamy ananasowy curd. Wyciskamy na powierzchni sernika poziome paski curdu w równych odstępach. Następnie wykałaczką przecinamy pasy sernika, aby powstał wzorek. Sernik wstawić z powrotem do piekarnika na kolejne 15 minut.
Gotowy wyjąć z piekarnika o ostudzić na kratce, a następnie włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.

12 komentarzy:

Ervisha pisze...

Coś pysznego :)

kuchcikOla pisze...

idealny na świąteczny stół :) choć nie ukrywam, że ja takim sernikiem mogłabym się zajadać w każdy weekend (i nie tylko) :)

Unknown pisze...

pięknie wygląda , bardzo apetycznie :)

Agata Wulkiewicz pisze...

Jestem miłośniczką Pinacolady i serników.... ale połączenie, to musi być smakowa rozkosz :)
Pozdrawiam i zapraszam do siebie :
http://zaczynamyoddeseru.blogspot.com/

Anonimowy pisze...

Proszę o odpowiedż 1 kg sera, 1,5 kg? Pozdrawiam. Aneta

Asiek pisze...

Serniki to ja biorę w ciemno, wszystkie:) Ten wygląda fantastycznie!
Pozdrawiam:)

Justin&Dorothy pisze...

Anonimowy: 1 kg sera

Majana pisze...

Nie no wygląda obłędnie po prostu!:)

Moni pisze...

lubię serniki a do tego z dodatkiem kokosu.
pycha... :)

Veronika pisze...

Serniczki to moje ulubione i jedno z najczęściej pieczonych przeze mnie ciast. Twój wygląda na prawdę pysznie!

Agata Wulkiewicz pisze...

Bardzo proszę zdradź jakiego sera użyłaś? ale dokładnie chodzi mi o firmę i czy na wagę czy wiaderko??? nie mogę znaleźć sera z którego by wychodziły tak piękne i wysokie serniki :( mimo, że przepisy mam sprawdzone :(
jak nie chcesz odpowiadać tu to proszę napisz na meila: adzia281186@wp.pl
będę niezmiernie wdzięczna :)
Pozdrawiam :)

Justin&Dorothy pisze...

Agata Wulkiewicz: Wysoki jest bardzo bo robiłam go z 1,5 porcji :P. My zawsze używamy twarogu "swojskiego" od sąsiadki, która robi domowy ser.
Jeśli jednak już mam poradzić jaki ser wybrać w sklepie na serniki to przychylam się bardziej do twarogu w kostce na wagę. Kiedyś robiłyśmy sernik z sera z wiaderka, ale to nie to samo... :)
Pozdrawiamy!