wtorek, 2 kwietnia 2013

TORT Z MUSEM CZEKOLADOWYM I Z MANGO

"Bałam się tego eksperymentu tym bardziej, że tort ten był robiony z myślą o gościach, którzy odwiedzili Nas w czasie świąt. Mango i czekolada?.... Hm... Czas wypróbować!
Efekt był powalający! Tort wyszedł wysoki, delikatny. Mango idealnie wkomponowało się w całość :). Spodobał mi się kontrast kolorów w cieście. 
Zrobienie zdjęcia ciasta graniczyło z cudem za sprawą brzydkiej pogody, braku światła... Jednak po wielu próbach udało się :)

Goście byli zachwyceni, a ja bardzo zadowolona widząc jak kawałki tortu znikają z talerzy :D. Polecam!!"

Justyna

P.S. Bardzo prosimy nie wykorzystywać Naszych zdjęć. Nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego ile trzeba poświęcić czasu i pracy.
Tymczasem ktoś potem je kopiuje i podpisuje się swoim imieniem i nazwiskiem.
Dziękujemy za maile od czytelników, którzy informują Nas o tak nieprzyjemnych sytuacjach, których miejmy nadzieję, będzie coraz mniej :).

J&D


Składniki na biszkopt czekoladowy:
  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
Mus Czekoladowy:
  • 700 ml śmietany 30%
  • 300 g gorzkiej czekolady (70% kakao) 
  • 100 g mlecznej czekolady
Galaretka z Mango:
  • 1 duże mango
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 2-3 łyżki cukru
  • 50 ml wody
Dodatkowo:
  • 300ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • 1 smietan-fix

Wykonanie:
Osobno ubijamy białka dodając stopniowo po łyżce cukru. Do ubitej sztywnej piany dodajemy żółtka, miksujemy. Następnie dodajemy przesiane obie mąki wymieszane z kakao i proszkiem do pieczenia (koniecznie przesiejcie, wtedy ciasto ładnie Wam wyrośnie, bez żadnych "górek"). Na koniec dodajemy olej. Delikatnie mieszamy masę łyżką. Gotowe ciasto wykładamy na tortownicę o średnicy 25 cm. Pieczemy w 180 stopniach 25 minut. Upieczony biszkopt należy przekroić na pół.

Mus Czekoladowy: Kremówkę i połamane czekolady umieszczamy w misce i ustawiamy na garnku z gotującą się wodą. Co jakiś czas mieszamy trzepaczką by topiąca się czekolada połączyła się ze śmietanką. Po zdjęciu z garnka jeszcze raz mieszamy by pobyć się grudek.
Masę śmietanowo czekoladową studzimy do temperatury pokojowej a następnie wkładamy do lodówki na 4 godziny. Po tym czasie masę przekładamy do misy miksera i ubijamy masę na najszybszych obrotach. Masa jest gotowa kiedy konsystencją będzie przypominać ubitą śmietanę.
Bita śmietana:  Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem na sztywno. Pod koniec dodajemy śmietan fix.
Galaretka z Mango: Mango obieramy, kroimy w kostkę i blendujemy na puree. Wodę zagotowujemy z cukrem i dodajemy żelatynę. Mieszamy, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Do gotowego puree dodajemy rozpuszczoną mieszankę. Odstawiamy na kilka minut do lodówki, aż galaretka zacznie tężeć.
Oba blaty biszkoptu nasączamy dowolnym alkoholem. Ja nasączyłam likierem czekoladowym. Jeden z blatów ponownie umieszczamy w tortownicy, zapinamy obręcz i wykładamy mus czekoladowy. Następnie kładziemy drugi blat biszkoptowy, bitą śmietanę. Na wierzch wylewamy tężejącą galaretkę z mango. Gotowy tort wkładamy do lodówki na 4-5 godzin. Smacznego! 

okna drewniane leszno

29 komentarzy:

deserowo pisze...

tort wygląda rewelacyjnie! i smakować też musiał wybornie :)

Spiżarnia smaków pisze...

Wygląda tak zachęcająco, że przejście na dietę chyba się przełoży ;)

Magdalens. pisze...

Pyszności;)

Maggie pisze...

Podoba mi sie! Lubie polaczenie czekolady z owocami.

pieczone truskawki pisze...

Musi być obłędnie pyszny!

Unknown pisze...

wygląda przepięknie i musi cudownie smakowac :)

Anonimowy pisze...

Akurat zbliżają się urodziny mojego taty, więc chętnie wypróbuję coś nowego!:D

~liongirl~ pisze...

Mmmm wygląda baardzo apetycznie. Już trafił na listę przysmaków do zrobienia w najbliższym czasie ;)

Andźka pisze...

Aaale! Piękny i bardzo efektowny tort! I jeszcze do tego ta galaretka z mango...pycha!

may_bi pisze...

Piękny:-) Gratuluję umiejętności! Pozdrawiam!

Marta pisze...

wygląda również powalająco :)

Majana pisze...

Cudowny tort! Po prostu palce lizać:)

Kats pisze...

Super wygląda. Musi smakować niesamowicie.

Unknown pisze...

cudownie wygląda aż ślinka cieknie:)

Łucja pisze...

niesamowity :) gdy tylko będę miała jakąś szczególna okazję to go upiekę :D

Happy Kitchen. pisze...

Wyszło rewelacyjnie: i ciasto, i zdjęcie :)

Arvén pisze...

Oooo...nie dość że pięknie wygląda to mogę się założyć, że obłędnie smakuje! Mango i czekolada w jednym cieście brzmi idealnie :)

JestSmak pisze...

Na pewno musi być to przykre, jeśli ktoś kopiuje nasze zdjęcia :( Absolutnie tępię takie zachowanie, choć sama się jeszcze nie natknęłam na szczęście. Tort fantastyczny! Pozdrawiam

Justin&Dorothy pisze...

Arven: Smakuje wybornie :)

Bielinka: Dziękujemy

Łucja: Koniecznie wypróbuj! :)

JestSmak: Przykre, ale ciężko walczyć z takimi osobami :).

Joon pisze...

Mrr... istna pychotka :) Tort rzeczywiście wygląda na bardzo delikatny, a kontrasty kolorów oddałaś pięknie!
Pozdrawiamy!

Anonimowy pisze...

przepiękny... pewnie przegonił choć na chwilę tę paskudną aurę :)
---
http://kuchniasentymentalna.wordpress.com/

ANIA pisze...

aż mam ochotę pobiec do sklepu po mango :)

Anonimowy pisze...

czy istnieje mozliwość wydruku samego przepisu? chciałabym ten tort upiec na moje urodziny niedługo, dziękuję

Justin&Dorothy pisze...

Anonimowy: Można skopiować z bloga przepis lub możemy wysłać w pliku do Pani przepis :)
Pozdrawiamy

Anna Wlezień pisze...

jakkolwiek to nie brzmi - zakochałam się w tym torcie ... zamarzył mi się taki na urodziny :)

gin pisze...

Cudnie wygląda. Mango i czekolada to nieoczywiste, ciekawe połączenie. Podoba mi się ogromnie :)

Anonimowy pisze...

prosiłabym o wysłanie, kopiować jakoś mi się nie udaje;((
proszę o wysłanie na adres beata.gryka@gmail.com

dziękuję

Justin&Dorothy pisze...

Anonimowy: Przepis wysłany :). Pomyślimy nad opcją "drukuj" na blogu :)

Agata pisze...

Mniam..naprawdę pyszny, rodzince bardzo smakował :D