piątek, 9 lipca 2010

PANCAKES Z JAGODAMI

"Sezon na jagody czas zacząć! Dziś proponujemy Wam pancakes'y. Nigdy wcześniej nie robiłyśmy ich z jagodami, a są takie pyszne! Wasze dzieci będą zachwycone. Ja polałam je musem truskawkowym i posypałam je dodatkowo jagodami. Może nie wygląda to zachwycająco, ale smakuje super!"


Składniki na około 12 pancakes:
  • ok.: 3/4 szklanki mąki pszennej (ja dodałam jeszcze łyżkę, bo ciasto było za rzadkie);
  • 1 szklanka (250 ml) maślanki, kefiru lub jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • pół czubatej łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół czubatej łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki jasnego brązowego cukru
  • 2 łyżki oleju
  • ok. 3/4 szklanki borówek (możecie dać mniej)
Do naczynia wsypać mąkę, cukier, proszek, sodę, cynamon, wymieszać. W drugim naczyniu wymieszać roztrzepane jajko, maślankę, skórkę z cytryny, olej, wmieszać pokrojone banany i kawałki ananasów. Zawartość naczyń połączyć, wymieszać.

Smażyć na nieprzywierającej patelni(na minimalnej ilości oleju). Przewracać na drugą stronę gdy na powierzchni pancakes'a pokażą się pęcherzyki powietrza, smażyć do koloru brązowego.

Podawać gorące z syropem klonowym, golden syrupem, miodem lub jak lubicie. Smacznego!

Tak wyglądała moja porcja z musem truskawkowym:):



3 komentarze:

Paula pisze...

z tym musem wyglądają obłędnie :)

aga pisze...

wygladaja przepieknie z tym truskawkowym musem! i pysznie! pozdrawiam :)

Kaś pisze...

robię bardzo podobne placki, pyszne są!