wtorek, 5 października 2010

BUŁKI RAZOWE Z PŁATKAMI OWSIANYMI


" Pyszne, bułeczki jeszcze cieplutkie... :-) W sam raz na śniadanko lub kolację. Bardzo nam smakowały i gorąco polecamy !!"

Składniki na 12 bułeczek:

  • pół szklanki płatków owsianych
  • 1 - 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka (17 g) masła
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 szklanka wrzącej wody
W dużej misce zalać płatki, miód, masło i sól wrzącą wodą, dobrze wymieszać i odstawić do wystygnięcia.

Ponadto:
  • 1 czubata łyżeczka drożdży suchych (około 7 g) lub 14 g drożdży świeżych
  • 3 łyżki letniej wody
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego (dodałam 4)
  • 1,5 szklanki mąki pszennej razowej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • do posmarowania: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
  • do posypania: płatki owsiane
Drożdże rozpuścić w letniej wodzie, dostawić na 5 minut, dodać do miski z płatkami, dodać siemię lniane i dobrze wymieszać. Dodać mąkę razową i pszenną, dobrze wymieszać. Przełożyć na blat i wyrobić miękkie, elastyczne ciasto (wyrabiać przez około 8 minut, ciasto może być lekko klejące).
Przełożyć do lekko natłuszczonej miski, przykryć ręczniczkiem i poczekać do podwojenia objętości. Odgazowując (uderzając lekko dłonią) i zostawić, by odpoczęło na stolnicy 5 minut.

Ciasto podzielić na 12 równych części. Z każdej uformować wałeczek o długości 20 cm, zawiązać go w pojedynczy węzeł, dłuższą, wystającą część założyć pod spód i lekko przycisnąć (ja uformowałam tradycyjne bułeczki). Ułożyć na blaszce, pozostawić pod przykryciem około 30 minut, do napuszenia. Przed samym pieczeniem bułeczki posmarować jajkiem i posypać płatkami.

Piec w temperaturze 200 st., przez około 15 minut, aż będą ładnie zarumienione. Wystudzić na kratce.

Dla maszynistów:

W maszynie umieścić wg kolejności: nasze ostudzone płatki owsiane, potem resztę składników mokrych, składniki suche, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough', poczekać, aż wyrośnie w maszynie. Wyjąć, uformować bułeczki. Dalej postępować według powyższego przepisu. Smacznego!

źródło: Bułki razowe

10 komentarzy:

kabka pisze...

świetne :-) a jak myślicie dziewczyny, bo ja planowałam zrobić bułki z mąki żytniej (nie mogę dostać u siebie w małym mieście żytniej...), czy żytnia też się nada?

gosiaa99 pisze...

Ladne buleczki, dawno nie pieklam razowych..hmn musze sie rozjrzec za maka:)

aga pisze...

alez cudne! takie rowniutkie, okraglutkie i rumiane, a przede wszystkim pyszne, wiec zabieram jedna na sniadanko:)

majana pisze...

Jakie ładne te bułeczki:) Takie okrąglutkie:)
Pozdrowienia:)

Panna Malwinna pisze...

na śniadanie byłyby idealne;)

Karmel-itka. pisze...

śniadanie z takimi cudeńkami to prawdziwa rozkosz...

Justin&Dorothy pisze...

kabka: Myślę, że z mąki żytniej również można upiec te bułeczki, ale radzimy dać również mąkę pszenną :-)
Żytnią można kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub w dużym hipermarkecie :)

Arvén pisze...

Od dawna szukałam przepisu na takie bułeczki! Dzięki!!

Nina pisze...

odnośnie mąki...

ja pojechałam do młyna [w małym mieście] - tam kupiłam mąkę żytnią pełnoziarnistą

wybór nie był duży - nie było na przykład mąki pszennej chlebowej dostępnej w detalu [powiedzmy 10kg], ale tę można kupić np. w Lidlu, typ 650 - ma odpowiednią ilość białka

http://bajecznemieszkanie.blogspot.com/ pisze...

coś pysznego :P