piątek, 29 października 2010

GINGERSNAPS z marmoladą wieloowocową


"Przepis ten został znaleziony dość dawno temu. Dziś przeglądając nasz segregator z przepisami, natknęłam się na niego. 
Niestety, nie potrafię stwierdzić z jakiej strony pochodzi ten przepis. Troszkę go zmodyfikowałyśmy:)
W oryginale ciastka przekładane są dżemem malinowym. My zrobiłyśmy je z dobrej jakości marmoladą.

Jak smakują...?Sami sprawdźcie!:)"

Składniki na 15 ciastek:
  • 170 g masła
  • 1 duże jajko
  • 3 łyżki melasy lub miodu
  • 260 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • konfitura wieloowocowa, powidła śliwkowe lub dżem malinowy 
  • 100 g drobnego białego cukru lub mieszanki brązowego i białego
Masło ucieramy z cukrem, by masa była jasna i lekka. Dodajemy melasę/miód, jajko i znów ucieramy do wymieszania składników. W drugiej misce mieszamy mąkę, sodę, sól i przyprawy. Dodajemy suche składniki do masy maślanej i mieszamy, by powstała jednolita masa. Owijamy ciasto folią aluminiową i wkładamy do lodówki na 30 minut.

Ciasto dzielimy na kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach ok.: 5 cm. Lekko spłaszczamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180  stopni i pieczemy 10 - 12 minut, by ciastka były zrumienione, ale miękkie. Studzimy i przekładamy ciastka. (Jeżeli przekładasz dżemem, to po przełożeniu ciastek wstawiamy jeszcze do piekarnika na 3-5 minut, by dżem zastygł. Studzimy na kratce). Smacznego!

    6 komentarzy:

    Agata pisze...

    cudownie wyglądają !

    asieja pisze...

    urocze małe kuleczki. nadziane :-)

    Ewam pisze...

    bardzo jesienne te ciasteczka,wygladaja nawet jak orzeszki...

    Anucha pisze...

    Może choć to jedno przyturla się do mnie. Chętnie je schrupię:)

    Karmel-itka. pisze...

    urocze.
    i zapowiadają się niebywale słodko ;]

    aga pisze...

    wygladaja cudnie:) az musza kilka porwac, bo tak mnie kusza:)