piątek, 11 lutego 2011

CIASTO MAŚLANE Z SUSZONYMI OWOCAMI


"Zaletą dzisiejszego wypieku jest szybkie jego przygotowanie. Ciasto ma chrupiącą skórkę, natomiast w środku jest mięciutkie. Nam najlepiej smakuje w towarzystwie szklaneczki mleka lub herbaty."

Ciasto:
  • 130 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 100 g  cukru
  • 3 jajka
  • 225 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 120 ml mleka w temperaturze pokojowej
  • 100 g suszonych owoców pokrojonych na mniejsze kawałki (śliwki, brzoskwinie, jabłka, ananas itp.) 
  • 1 łyżka rodzynek sułtańskich
  • cukier brązowy do posypania ciasta: 1-2 łyżki

Przygotowanie:
Masło, wanilię, cukier utrzeć na gładką masę dodając stopniowo jajka.  Następnie wsypać wymieszane wcześniej owoce, proszek do pieczenia, sodę, sól oraz mąkę. Dodać mleko i wszystko  utrzeć na gładką masę. Wlać do natłuszczonej i wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 20 cm.  Posypać brązowym cukrem. Piec w temperaturze 180 stopni, ok 45-50 minut do tzw. "suchego patyczka":). Smacznego!


źródło: zmodyfikowany przepis "Butter Cake"

4 komentarze:

Ag Pe pisze...

To jedno z moich ulubionych ciast. Lubię bardzo tego typu bakaliowce.

aga pisze...

ale cudnie wyglada:) ten kolorek jest super i juz sobie wyobrazam,ze smakuje swietnie:)

Majana pisze...

Pysznie wygląda to ciasto. Lubię ciasta z bakaliamI:)

Aga Jaw pisze...

lubię takie ciasta, sama pewnie bym tylko dodała więcej bakalii. Lubię je, pod warunkiem że są świeże a nie takie ze sklepowych półek. lubie kupować np tu www.panorzeszek.pl