wtorek, 12 kwietnia 2011

CIASTO ŻURAWINOWO-OWSIANE


"Kiedy zobaczyłyśmy przepis na to ciasto na jednej ze stron internetowych, musiałyśmy je upiec. Oprócz tego, że pięknie wygląda, to równie cudownie smakuje. I nie przesadzamy, w ciągu paru godzin, ciasto zniknęło z talerza, więc o czymś to chyba świadczy...:) Główny składnik - żurawina - wspaniale komponuje się z delikatnie cynamonowym ciastem.  Wypiek jest  bardzo prosty, szybki w przygotowaniu i nie wymaga wybitnych umiejętności kulinarnych. Zawiera również zdrowe i pyszne płatki owsiane...:) 
Gorąco polecamy:)".


Składniki (forma kwadratowa o wymiarach 24x24):
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 6 łyżek masła (nie może być zbyt miękkie)
  • 16g cukru waniliowego (1 opakowanie)

Nadzienie:
  • 1 szklanki suszonej żurawiny
  • 3/4 szklanki śmietany 18%
  • 2 łyżki mąki
  • 1 duże jajko lekko ubite
  • 1 czubata łyżka  cukru pudru
  • 16g cukru waniliowego - opcjonalnie

Wykonanie:
Płatki owsiane zalać wrzątkiem i pozostawić na kilka minut, następnie odcedzić i odstawić by wystygły. Mąkę, płatki, masło, cynamon, sodę, sól i cukry wymieszać i wyrobić ciasto. 3/4 ciasta wyłożyć na blachę, a 1/4 pozostawić na górę (schłodzić w lodówce ok.30 minut). Jajko zmiksować ze śmietaną, cukrem i mąką. Wymieszać wszystko z żurawiną. Nadzienie wylać na ciasto.

Następnie pokruszyć pozostałym ciastem (robiłyśmy to rękami oprószonymi sporą ilością mąki, gdyż ciasto jest klejące).  Piec 45-50 minut w 180 stopniach. 

źródło: Cranberry Bars

3 komentarze:

Patrycja Reszko pisze...

Chyba kiedyś się na nie skuszę. Raz piekłam z wiśniami takie owsiane ciasto i bardzo mi smakowało...

Zuza pisze...

Kiedyś koniecznie upiekę. Uwielbiam, cynamon, uwielbiam żurawinę, uwielbiam płatki owsiane ;-)

Anonimowy pisze...

Właśnie upiekłam. Bardzo dobre.