czwartek, 28 lipca 2011

RAZOWE PIEROGI Z SEREM

 



"Dziś przepis na zdrowe i pyszne pierogi z serem :). Wykorzystałam przepis z naszego bloga na pełnoziarniste pierogi. Ciasto i farsz robi się bardzo szybko. Polecam!"








Na ciasto (składniki na ok. 20 pierogów):
  • 1 szklanka mąki razowej
  • 1/2 szklanki ciepłej wody 
  • szczypta soli
Na farsz: 
  • 250g sera białego
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • jajko
  • 1 łyżka miodu
Mąkę i sól zagnieść z ciepłą wodą, ciasto zawinąć w folię, odłożyć do lodówki na 15 minut. Ser zmielić, dodać jajko cukier, miód i dokładnie wymieszać. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować cienko, wyciąć kółka, nałożyć na nie farsz i lepić klasyczne pierogi. (Jeżeli ciasto jest klejące i macie problem z rozwałkowaniem to podsypać, dość sporo, mąką pszenną, lub rozwałkować  je pomiędzy folią spożywczą). Gotować we wrzącej, osolonej wodzie (płaska łyżeczka soli). Gdy wypłyną do góry czekamy jeszcze około 1-2 minuty i wyjmujemy je łyżką cedzakową. Podawać z cynamonem. Smacznego!

11 komentarzy:

Paula pisze...

od dawna mam ochotę na takie pierogi (w ogóle na pierogi), więc chyba w końcu pora zakasać rękawy :)

kasiaaaa24 pisze...

Wyglądają wspaniale... Ale bym zjadła takie pierożki :)

Miłego dnia :)

Anonimowy pisze...

ile pierożków wychodzi z tego przepisu?:)

Trzcinowisko pisze...

Mniam...fajna propozycja:)

Dorothy pisze...

mama też jadła???:D

Justin&Dorothy pisze...

Anonimowy: Z tej porcji wychodzi ok. 20 pierogów :)

Dorothy: Mama nie jadła.. :) Zrobiłam jej z normalnego ciasta na pierogi :D

Salvador Dali pisze...

Lubię mąkę razową, do tego ze słodkim serkiem.. Nie, to musi być smaczne połączenie! ;)

spencer pisze...

Robiłem bardzo podobne..smaczne były..ale..tak jak chleb jem tylko razowy, ciasta z mąką z PP uwielbiam..tak pierogi preferuję jednak tradycyjne;))

coco. pisze...

mozna wiedziec ile wychodzi pierogow ze szklanki maki? :)

Anonimowy pisze...

można po zrobieniu większej ilości zamrozić nie ugotowane?

Justin&Dorothy pisze...

coco: Ze szklanki mąki wychodzi ok 18 pierogów :)

Anonimowy: Tak można, my często tak robimy. Przed włożeniem pierogów do zamrażarki najlepiej obtoczyć je w mące, potem włożyć do zamrażarki na ok 30min do godziny. Potem wyjmujesz i wkładasz do woreczka :). W ten sposób pierogi się nie sklejają no i jak chcesz je ugotować to wyjmujesz tyle ile chcesz :D