czwartek, 21 lipca 2011

BABECZKI Z GALARETKĄ PORZECZKOWĄ I KREMOWĄ CZAPECZKĄ


"Babeczki były hitem tegorocznych imienin mojego taty :) Każdy widząc taki wypiek nie mógł nie skusić się na jedną.
Są bardzo wilgotne, z dodatkiem lekko kwaskowatej domowej galaretki porzeczkowej są pyszne. Krem z serków idealnie łączy się w całość tworząc niepowtarzalny smak."

Składniki na 12 sztuk:
  • 200 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g masła roztopionego
  • 100 g cukru
  • 100 g śmietany  kwaśnej 18%
  • 50 ml mleka
  • 1 jajko
  • mały słoiczek galaretki porzeczkowej (użyłam galaretki własnej roboty z czerwonych porzeczek)

Składniki na krem: 
  • 200g serka kremowego (użyłam serka Turek prostokątnego płaskie pudełko)
  • 2 łyżeczki cukru pudru (cukier zastąpiłam 2 łyżeczkami miodu)
  • odrobina syropu z czerwonej porzeczki

Wykonanie:

Do miski wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, jajko, śmietanę, mleko, cukier i roztopione masło. Całość zmiksować. Przygotować formę na muffinki, do papilotek włożyć porcję ciasta. Piec w 200 stopniach 15-20 minut.
Serek ubijamy z cukrem (miodem), dodajemy syropu z porzeczki. Wystudzonym babeczkom odcinamy górną część, robimy wgłębienie i wkładamy łyżeczkę galaretki. Przykrywamy odciętą część babeczki.
Na koniec babeczki udekorować porcją kremu i na szczycie odrobiną galaretki.

9 komentarzy:

asieja pisze...

kremowa czapeczka bardzo dodaje im uroku.

mikimama pisze...

Dziś też użyłam domowego dżemu z porzeczek. Babeczki wyglądają uroczo!

Kubełek Smakowy pisze...

Zgadzam się z Asieją, urokliwe z tą czapeczką!

Justinek pisze...

Muszą być pyszne, jeszcze z tą niespodzianką w środku :)

judik1119 pisze...

Czapeczki mają cudowne:) Musiały być pyszne:) U mnie też dziś babeczki:)

Karmel-itka. pisze...

naprawdę cudne.
och, uwielbiam takie rarytaski!

Paula pisze...

założę się, że smakują pysznie :)

kulinarne-smaki pisze...

taką babę by się zjadło

dorota20w pisze...

urocze